Все більше киян бажають отримувати пенсію на “картку киянина”

3 Лютого 2014 19:38
ridna.ua

ridna.ua

Вже понад рік в Києві діє соціальний проект “Картка киянина”, держателі якої мають змогу отримувати знижки на ліки, продукти у низці супермаркетів та інші преференції. З якими труднощами довелося зіштовхнутися киянам у рамках реалізації соціальної ініціативи, днями обговорили в Соломя’нському районі столиці.

Одна з найбільших проблем, з якою довелося мати справу соціальним працівникам Солом’янського району, — недовіра старших людей, держателів картки, до віртуальних послуг та грошей. Зазначимо, що з минулого року на соціальний пластик нараховують всі соціальні виплати, що надходять з міського бюджету: надбавки до свят, визначних дат тощо.

За словами голови громадської організації інвалідів війни та збройних сил Солом’янського району Олександра Марчевського, пенсіонерам складно призвичаїтися до нових реалій. “Вони бояться користуватися карткою, не розуміють, як знімати з неї кошти, та бояться, що вони кудись зникнуть з рахунку”,— ділиться пан Марчевський.

Багато подібних скарг надходить і до управління соціального захисту району. Тож наразі соціальні працівники допомагають пенсіонерам звикнути до нововведення: у разі необхідності допомагають зняти кошти, проводять закупки продуктів чи ліків. За словами начальника управління праці та соціального захисту населення Солом’янського району Любові Хоменко, у разі, якщо держатель картки не може самостійно піти до аптеки чи магазину, що надає відповідні знижки, це можуть зробити й родичі чи близькі.

Однак посадовець попереджає: влада не допустить зловживань соціальними преференціями. Зокрема у київському метрополітені лише за два дні перевірок затримали 176 осіб, які незаконно використовували “Картку киянина” для безкоштовного проїзду у підземці. Картки були вилучені.

Зазначимо, що наразі в кожному районі столиці діють аптеки мережі КП “Фармація”, де власники картки можуть отримати знижку на 100 найменувань найбільш популярних ліків. У Солом’янському районі таких закладів шість. За даними підприємства, з 1 червня 2012 року по 31 грудня 2013 року у цих закладах пільгами скористалися 2 647 киян, які придбали лікарських засобів на суму майже 28 тисяч грн. Сума знижки, відповідно, склала 9 226 грн. Також у кожному районі міста є аптеки КП “Фармація”, у яких держателі “Картки киянина” можуть отримати знижку на всі найменування ліків до 40%. З їх переліком можна ознайомитися на сайті підприємства http://pharmacy.kiev.ua.

Разом з тим, за словами голови управління Пенсійного фонду Солом’янського району Тамари Папіленкової, зростає кількість тих пенсіонерів, які прагнуть отримувати й пенсію на картку. Це переважно ті люди пенсійного віку, які ще продовжують працювати та вже отримують зарплати на банківські картки. Тож не бояться “віртуальних” грошей.

До слова, наразі в Солом’янському районі 34 тисячі власників “Картки киянина”.

За результатами обговорення управління праці та соціального захисту населення Солом’янського району звертається до банку “Хрещатик”, через який здійснюється нарахування на соціальну картку, з проханням розширити мережу банкоматів та просить працівників аптек КП “Фармація” роз’яснювати пенсіонерам цінову різницю між імпортними ліками та вітчизняними аналогами.

“Звісно, ми зіштовхуємось з цілою низкою проблем, але нам доведеться їх пройти. Адже це дуже важливий проект як в соціальному, так і в економічному плані. Нам потрібно роз’яснювати людям, для чого це робиться, та вчити користуватися “Карткою киянина”. Я переконаний, що якщо пенсіонеру кілька разів показати, як правильно користуватися цим інструментом, у нього це ввійде в норму. Напрямок, який ми обрали, дуже успішний та буде набирати оберти”, — прокоментував “Хрещатику” заступник голови Солом’янської РДА Андріян Рев’юк.

Зазначимо, що “Картка киянина” — проект київської адміністрації, запровадження якого забезпечує реалізацію ініціатив Президента України, спрямованих на підвищення соціальних стандартів. Наразі столична адміністрація продовжує роботу над тим, аби власники картки отримували все більшу кількість преференцій.

Джерело: eveningkiev.com