Довженко без гриму: листи, спогади, архівні знахідки

28 Лютого 2014 12:28
static.gazeta.ua

static.gazeta.ua

“Довженко без гриму: Листи, спогади, архівні знахідки” – така назва нової книги про знаменитого українського режисера та письменника Олександра Довженка. Над матеріалом працювали літературний критик та публіцист Віра Агеєва та кінознавець Сергій Тримбач.

Архівні знахідки, документи, листи, спогади, зібрані у цій книжці, дають змогу побачити біографію і творчість Олександра Довженка у новому світлі.

“Петлюрівець чи сталініст, революційний романтик чи раціональний прагматик, радянський шпигун у Німеччині чи український дипломат, що відстоює інтереси України? На всі ці питання непросто знайти однозначні відповіді. У Довженковому листуванні з Варварою Криловою, Оленою Черновою, Юлією Солнцевою, Валентиною Ткаченко розгортаються складні колізії інтимних стосунків, історії кохання і зречення, зради і вірності” – йдеться в анотації до книги.

Досі не публіковані мемуари сучасників дозволяють зазирнути у творчу лабораторію митця, зрозуміти витоки його режисерських задумів, автобіографічне підґрунтя сюжетів “Арсеналу”, “Землі”, воєнної прози, простежити особливості побутування в українській культурі авторського міфу Олександра Довженка.

Серія “Persona”, що випускає видавництво “Комора”, і в якій виходить книга про Олександра Довженка, – це небуденні постаті національного та світового контексту представлені так, як мали би уявлятися крізь призму своїх ще не написаних повноформатних біографій.

Джерело: gazeta.ua