Якщо у день Трьох Святих вітер сильний – до вологого року

12 Лютого 2014 07:14

parasolj

У народі 12 лютого називається, днем Трьох Святих. Цього дня колись заборонялося прясти аби протягом року не було наривів, а ще спостерігали за погодою: “Якщо у ніч на 12 лютого Місяць червонуватий – на великий вітер”.

За церковним календарем 12 лютого вшановують Собор вселенських вчителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста.

Іменинниками 12 лютого є Василь, Григорій, Іполит, Петро, Федір, Стефан.

Події 12 лютого у Києві:

1919 – Українській Академії наук було передано будинок по вул. Володимирській, 54 та виділено кошти на проведення наукових досліджень.

1936 — У Києві відкрилася перша виставка народного мистецтва України;

1943 (п’ятниця) – у газеті “Правда Востока” опубліковано повідомлення про вистави фронтової бригади Київського академічного театру ім. Івана Франка для воїнів Сталінградського та Донського фронтів. За чотири місяці було проведено близько 80 виступів для бійців та командирів Червоної Армії. В репертуарі були вистава “Наталка Полтавка” та різноманітна концертна програма.

1960 – відбувся урочистий пуск атомного реактора Інституту фізики АН УРСР, одного з кращих експериментальних реакторів країни.

1989 – у столиці України створено меморіальний будинок-музей Михайла Булгакова.

1990 — за адресою Харківське шосе, 50а відкрито єдиний в країнах СНД Музей каналізації — музей, присвячений розвитку каналізації як на Україні, так і в інших регіонах світу. Експозиція музею включає, наприклад, водопровідні керамічні труби, виготовлені 100 років тому, схему каналізаційних мереж Києва, макет Либідського колектора, обладнання для прочистки каналізаційних шляхів та інші експонати. Колекція музею постійно поповнюється. Засновник і перший директор Музею каналізації (1990-2010) — Валентин Володимирович Кобзар.
Джерело: Рідний Київ