За січень в Україні постраждало більше журналістів, ніж за весь минулий рік

6 Лютого 2014 11:26

slovoСічень 2014 року став найгіршим місяцем для свободи слова в Україні за весь період моніторингу.

Про це свідчать результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації.

Зокрема, у січні зафіксовано рекордну кількість нападів та побиттів журналістів – 82 (для порівняння, за весь 2012 рік – 65). Зафіксовано також по 13 випадків кібер-злочинів проти журналістів та ЗМІ, а також погроз і залякувань.

Також ІМІ зафіксував 11 випадків перешкоджання законній професійній журналістській діяльності, 8 випадків арешту, 5 випадків цензури, 2 випадки політичного тиску та 1 випадок обшуку, проблем з доступом до публічної інформації, та тиску на блогерів.

 

У зв’язку з цим ІМІ змушений створити нову категорію в Барометрі свободи слова – «Журналісти, які змушені переховуватись або покинути країну». Таких випадків зафіксовано у січні – 3.

Як повідомлялось, у Києві після різкого загострення протистояння між мітингувальниками і силовиками 19 січня кількість постраждалих журналістів різко збільшилась. Чергова хвиля нападів на співробітників ЗМІ почалась під час штурмів ОДА у регіонах. За цей час у Києві і регіонах постраждало понад 60 журналістів.

Ще понад 50 журналістів зазнали побиття і переслідувань під час висвітлень 1 грудня сутички на вулиці Банковій у Києві та попередініх подій Євромайданів.

Нагадаємо, Генпрокуратура й досі не не знайшла винних у побитті журналістів 30 листопада та 1 грудня. Що ж до побиття та обстрілу журналістів під час конфліктів на вулиці Грушевського ГПУ просто мовчить.