Захисники найстарішого столичного пивзаводу ідуть під ГПУ

17 Лютого 2014 13:46

Пивзавод на Подолі заснував у 1872 рік купець Микола Хряков, коли придбав на київській вулиці Кирилівській (сучасна Фрунзе) маєток з непрацюючим металургійним виробництвом.

podil 4

Хряков разом зі своїми компаньйонами організували «Товариство Київського пивоварного заводу», що започаткувало виробництво пива у приміщені колишньої ливарні на привезеному з Пльзеню обладнанні.

У перші роки для варіння портера , баварських і англійських сортів пива використовували міську водопровідну воду , а з часом був виритий заводський колодязь , який забезпечив виробництво водою набагато кращої якості . Через кілька років підприємство також повністю перейшло з закордонного хмелю і солоду на українську сировину .

У 1877 році було також налагоджено виробництво світлого чеського і темного мюнхенського пива. Пиво подільського пивзаводу користувалося великою популярністю не тільки в столиці, але і в Чернігівській , Бесарабській та Херсонській губерніях.

На сільськогосподарських і промислових виставках у Києві  в 1880 році пиво Київського пивоварного заводу отримало срібну медаль, в 1888 і 1897 роках – золоті медалі. 

podil1

Станом на початок 20 -го століття київський пивзавод на Подолі – був найбільшим в столиці!

З приходом радянської влади підприємство було націоналізоване та перейменоване на Київський пивзавод № 2.

Після звільнення Києва в 1943 році , кияни поступово почали відроджувати пивоварню і налагоджувати виробництво пива. У радянський час подільський пивзавод випускав сорти пива « Жигулівське» , «Київське » , « Переяславська » , « Подільське » , « Ризьке » , «Слов’янська » , «Українське» , « Подвійне золото » , « Столове » і « Ячмінний колос». podil 3

Сьогодні стоїть питання про закриття пивзаводу “Поділ” наприкінці лютого цього року. За повідомленнями ЗМІ понад 90 % відсотків акцій ЗАТ «Пивзавод на Подолі» у 2007 році були сконцентровані у власності будівельної компанії «Акроліт», що реалізує низку проектів на території Подолу та може бути зацікавлена у закритті пивоварного виробництва і використанні ділянки, де розташоване підприємство, для будівництва об’єктів невиробнчого призначення.

podil 2

Захисники київського пивзаводу захищатимуть завод. Зокрема, сьогодні під Генеральною прокуратурою вони вимагатимуть зупинити закриття “Пивзаводу на Подолі”.

За матеріалами Вікіпедії, Українського пивного блогу.

Джерело: Рідний Київ