23 березня називають Передднем весни

23 Березня 2014 08:29

ptah1

З сьогоднішнього дня у цьому році розпочинається Хрестопоклонний тиждень. У середу буде середопістя або як ще називають – поклони. 

На цьому тижні у середу у різних регіонах України виконували обряди, що повинні були сприяти врожаю.

Так, на Київщині першу випечену зхлібину закопували у зерно, а коли виїжджали у поле сіяти, то брали хрестопоклонний хліб з собою, ставали обличчям до сонця і молилися. Після цього у жменю набирали зерно і навхрест сіяли, жуючи при цьому хрестопоклонний хліб. Якщо весна була пізня і хліб у зерні засихав, а бувало і зацвітав, то його розмочували у святій воді і їли.

У деяких регіонах у хрестопоклонній хлібині запікали гроші і той, кому вони попадалися під час розламування хліба на ниві, вважався щасливим.

Також цього дня підмічали, якщо над сівачем заспіває жайворонок – на врожай збіжжя. А як жайворонки не співають і літають низько – чекай посухи. Ще говорили: “На Хрестя ворона хрест кладе, починає гніздо вити. Скоро буде нестися…”

У народі 23 березня ще називають Передднем весни. З цього часу починають цвісти ліщина і ті дерева та кущі, що цвітуть перед появою листя.

За церковним календарем 23 березня вшановують мучеників Кодрата, Кипріана, Діонісія, Анкета, Віктора та багато ін., преподобну Анастасію та Іллінсько – Чернігівську ікону Божої Матері.

23 березня святкують:

Всесвітній метеорологічний день

Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва

Іменинниками 23 березня є Віктор, Галина, Анастасія, Леонід, Денис, Ніна.

Події 23 березня у Києві:

1918 — Центральна Рада оголосила українську мову мовою діловодства.

1944 — засновано Київський ботанічний сад Академії наук УРСР.

1963 – у Київському медичному інституту ім.О.Богомольця відбувся поетичний вечір за участю В.Симоненка, І.Жиленко, М.Сингаївського, В.Коротича, М.Вінграновського.

2000 – на Київщині урочисто відзначили 100-річчя від дня народження видатного співака XX століття Івана Козловського.

Джерело: Рідний Київ