Березень спочатку хмарний, а в середині болотний – сніп буде дуже намолотний

5 Березня 2014 07:18

kit

У народі 5-того березня, у день вшанування Корнилія, брали у коваля вогонь і несли його у поле, бо вірили, що він зміцнював союз землі, плугу і борони, грів майбутні сходи та відганяв неврожай.

Також існувало повір’я, що на Корнилія варто берегтися хвороб, бо цього дня вони дуже небезпечні і можуть привести до важких наслідків.

За церковним календарем 5 березня вшановують преподобного Лева- єпископа Катанського, преподобного Агафона Печерського, мученика Корнилія, священномученика Садока – єпископа Персидського.

Іменинниками 5 березня є Корнилій, Лев, Ярослав і Агафан.

Події у Києві 5 березня:

1939 – у зв’язку з 125-річчям з дня народження Тараса Шевченка, його ім’я присвоїли Київському академічному театру опери та балету, Київському державному університету, а також встановили дві стипендії ім. Т.Г. Шевченко у Ленінградській академії мистецтв.

1961 – начальник УКДБ по Києву та Київській області М.Тихонов звернувся до першого секретаря Київського обкому КПУ П.Шелеста з пропозицією закрити Києво-Печерську лавру, аргументуючи свою позицію “скупченням на її території релігійних фанатиків”.

1993 – у Маріїнському палаці за ініціативою Президента України Л. Кравчука відбувся благодійний прийом на честь 179 – ї річниці від дня народження Т. Шевченка. Запрошені відомі представники ділового світу і бізнесу України та інших держав внесли на спеціальний рахунок по 500 тис. крб. , кошти з якого мали спрямовуватись на проведення шевченківських свят, видання “Кобзаря”, заснування шевченківських стипендій і премій для молодих митців, відбудову хати батьків Т. Шевченка, проведення дитячого фестивалю “Малий Кобзар”.

Джерело: Рідний Київ