День хворих на епілепсію (“Фіолетовий день”)

26 Березня 2014 09:53
cards.tochka.net

cards.tochka.net

Одного разу дев’ятирічна дівчинка Кессиди Меган (Cassidy Megan), страждаюча від епілепсії, вирішила показати іншим людям, що вона нічим не відрізняється від них. За свої дев’ять років дитина вже встигла відчути на собі певну зневагу з боку дорослих і однолітків, які сприймали її захворювання не зовсім адекватно, вважаючи його чимось на зразок легкої форми божевілля. Щоб розвіяти міфи про хвороби, Кессиди в 2008 році придумала «Фіолетовий день» (Purple Day).
В цей день, 26 березня, всі охочі можуть висловити підтримку людям, які живуть з діагнозом «епілепсія». Ініціативу дівчинки спочатку підтримала Асоціація епілепсії Нової Шотландії, а потім і інші організації світу. Вже в 2009 році до Фіолетового дня приєдналися 100 тисяч студентів, близько 100 громадських об’єднань і понад 100 відомих політиків, а телевізійна башта у Торонто на один вечір забарвилася в фіолетовий колір.
З тих пір в різних країнах світу 26 березня поширюється інформація про хворобу і про першу допомоги, яку можна надати страждають від неї людям. Крім того, проводяться аукціони, ярмарки, концерти і спортивні змагання, на яких збираються кошти для тих, кому не пощастило жити з цим діагнозом. Таких людей у світі чимало. Епілепсія вважається одним з найбільш поширених хронічних неврологічних захворювань людини. Воно проявляється раптовими судомними нападами. З цією особливістю пов’язана російська назва хвороби – «падуча». Є відомості, що страждали на епілепсію багато відомих людей. У їх числі Юлій Цезар, Олександр Македонський, Нострадамус, Данте Аліг’єрі, Іван Грозний, Наполеон Бонапарт, Федір Достоєвський, Альфред Нобель, Вінсент ван Гог. Стародавні греки і римляни називали епілепсію «божественним втручанням» і «Геркулесову хворобою». А в одному із середньовічних керівництв по виклику духів говорилося, що при неправильній підготовці до обряду маг може випробувати епілептичний припадок.
Вважаємо життєво необхідним проінформувати вас як надавати перша допомогу при епілептичному припадку:
Для початку вам потрібно заспокоїтися самим. Знайте, що такий напад дуже скоро минає, вам потрібно просто трохи допомогти людині. Не варто насильно намагатися зупинити судоми, тільки нашкодите. Видаліть всі небезпечні предмети, об які потерпілий може вдаритися або порізатися. Покладіть його на рівну частину підлоги або землі. Простежте за тим, щоб його голова лежали на чомусь м’якому. Для цього підійде подушка, сумка, в якій немає дуже твердих речей, або що-небудь з вашого одягу. Під час нападу у потерпілого може з рота піти слина. Щоб вона не заважала диханню, укладіть голову на бік. Також, якщо людину перевернути на бік повністю, то це врятує його при позивах до блювоти. Намагайтеся забезпечити доступ повітря, можна послабити ремінь і краватку. На цьому ваша місія на певний час закінчена. Не варто намагатися робити штучне дихання або розтискати зуби. Також вливати в хворого на епілепсію настойки або ліки заборонено. Зазвичай тривалість нападу не перевищує п’яти хвилин. Коли потерпілий прийде до тями, йому потрібно дати деякий час відпочити. Бажано викликати лікаря.
Коли напад не закінчується через кілька хвилин, то виклик лікаря потрібно робити негайно. Теж слід зробити, якщо хворий при нападі отримав травму.

Джерело: 7days-ua.com