Голуби розворкотілися – на тепло

10 Березня 2014 10:48

golubУ народі вірили, що 10 березня не варто лягати рано спати, бо можна захворіти небезпечною хворобою.

За церковним календарем 10 березня вшановують святителя Тарасія – архієпископа Константинопольського.

Іменинниками 10 березня є Тарас, Антон, Євген, Федір.

 

Події у Києві 10 березня:

1918 – урочисто відкрився народний університет і політехнікум. Заняття розпочиналися 11 березня.

1936 — відкрився Український НДІ клінічної медицини. Його очолив ініціатор створення цього закладу академік М.Д. Стражеско, чиє ім’я носить сучасний Інститут кардіології НАМН України. Відкриття інституту було логічним продовженням і важливим етапом розвитку української, зокрема київської, терапевтичної школи.

1958 – перейменували деякі виборчі округи по виборах до ВР УРСР. Зокрема, Кагановичський № 4 – на Московський № 4; Молотовський № 3 – на Шевченківський № 3.

1961 – Україна відзначала сторіччя з дня смерті Т.Шевченка. Цій даті були присвячені урочисті збори представників громадськості Києва. За рішенням Всесвітньої Ради Миру сторіччя з дня смерті поета відзначалося на усіх континентах планети.

1974 – Державну премію УРСР імені Тараса Шевченка отримали в галузі літератури П.Загребельний – за романи “Первоміст”, “Смерть у Києві”; Г.Кальченко та І.Федорович – за пам’ятник Лесі Українці.

1990 – з’явилася перша в Києві парафія УАПЦ. Завдяки етнологу Лідії Орел для неї надали церкву святого архістратига Михаїла в Музеї народної архітектури та побуту України.

Джерело: Рідний Київ