Кандидати у президенти-2014: «божевільних» не допустили, а «неадекватні» залишились – Томенко

31 Березня 2014 14:54

tomenko 1Коментуючи кількість кандидатів у Президенти, народний депутат Микола Томенко, зазначив, що вже кілька років разом з експертами намагається вибудувати цивілізовану систему президентської виборчої кампанії в Україні, що дала б можливість підняти престижність та авторитетність інституту кандидата в президенти.

«У більшості країн світу для того, щоб отримати такий статус, потрібно пройти попередню систему відбору – чи внутрішньопартійного, чи депутатського, чи фінансового», – зауважив політик. Він нагадав, що є ініціатором введення грошової застави, і ця застава у 2,5 млн грн., за його словами, вже сьогодні відіграє певний позитивний фактор.

«У всякому разі, «політично божевільних» кандидатів ми вже не бачимо. Адже для того, щоб зареєструватися, треба бодай знайти суму у 2,5 млн грн. Натомість ця сума виявилася недостатньою для того, щоб не реєструвалась інша категорія – так званих «політично неадекватних» кандидатів, які все одно йдуть на вибори, прекрасно розуміючи, що не перетнуть навіть 1-відсоткового бар’єру», – зазначив Микола Томенко.

Він зауважив, що нинішня виборча кампанія – рекордна за кількістю таких «політично неадекватних» кандидатів.

Микола Томенко нагадав, що на минулих президентських виборах 2010 року балотувалося 18 кандидатів. Серед них 9 не подолали 1% бар’єру, а ще 2 – набрали трохи більше 1%. «Таким чином, очевидно, що з нинішніх кандидатів у президенти, скоріше за все, більше десяти осіб не наблизяться навіть до 1%. Логіку такої їхньої участі важко раціонально пояснити, окрім політичної неадекватності», – вважає політик.

На його переконання, треба далі працювати над вдосконаленням виборчого законодавства і, скоріше за все, до грошової застави варто додати так званий французький принцип виборчої кампанії, коли для того, щоб остаточно отримати статус кандидата у президенти, необхідно заручитися відповідною підтримкою представників місцевого самоврядування більшості регіонів України.

«За будь-яких обставин, сьогодні, коли Україна все ще де-факто перебуває у стані війни з Росією, щонайменше ті політики, що очевидно наберуть соті чи десяті відсотка, краще би перерахували ті 2,5 млн грн. на підтримку Збройних сил України і отримали за це реальну подяку від українського народу», – вважає Микола Томенко.

Джерело: tomenko.ua