У столичних лікарнях безкоштовно вимірюватимуть очний тиск

7 Березня 2014 16:42
guoz.lviv.ua

guoz.lviv.ua

З 6 по 12 березня 2014 року в Україні проходитиме Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою. З цієї нагоди в МОЗ України відбувся брифінг за участю головного позаштатного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності «офтальмологія» Сергія Рикова, завідувачки кафедри офтальмології НМУ ім. О.О.Богомольця, доктора медичних наук, професора Зої Веселовської та віце-президента Асоціації офтальмологів-нейроофтальмологів, глаукоматологів України з питань міжнародних зв’язків, професора Оксани Вітовської, інформує прес-служба МОЗ.

Сергій Риков розповів, що за останні десять років в Україні у 2,5 рази зменшилась кількість операцій на глаукому. «Це в першу чергу заслуга засобів масової інформації, які розповідали про методи ранньої діагностики та профілактики цього захворювання і закликали пройти обстеження осіб, які належать до групи ризику», – сказав лікар. Спільними зусиллями журналістів, лікарів первинної ланки, офтальмологів та свідомих пацієнтів, на думку Сергія Рикова, і вдалось досягти такої позитивної динаміки у боротьбі із глаукомою.

Сьогодні в Україні на диспансерному обліку з діагнозом «глаукома» перебуває близько 300 тисяч осіб. «Це означає, що всі вони потребують регулярного огляду та спеціального лікування, – пояснила Оксана Вітовська. – В місяць лише на краплі для лікування глаукоми для однієї особи необхідно близько трьох тисяч гривень. А ще не можна забувати про обстеження на спеціальному обладнанні. На жаль, в Україні немає державної програми по боротьбі з цим захворюванням, тому пацієнти вимушені за власний кошт лікуватись та обстежуватись».

Сергій Риков наголосив, що в рамках тижня боротьби з глаукомою, усі приватні офтальмологічні клініки країни готові безплатно вимірювати внутрішньочний тиск (ВОТ) особам, які належать до групи ризику. Це в першу чергу, особи, старші 40 років, які мають спадкову схильність до цієї хвороби, переносили коли-небудь хірургічні втручання на очах, страждають на супутню судинну патологію (цукровий діабет, мігрені, спазм судин). «Усі бажаючі, котрі входять до групи ризику, протягом наступного тижня можуть звернутись у приватні та державні офтальмологічні клініки та виміряти внутрішньочний тиск», – сказав головний офтальмолог МОЗ України.

Зоя Веселовська назвала глаукому підступною хворобою, оскільки її перебіг відбувається без видимих ознак – відсутні больовий синдром та обмеження зорових функцій. «Важливо пам’ятати, якщо людині поставили діагноз «глаукома», то вона до кінця життя перебуватиме під контролем офтальмолога та мусить чітко виконувати лікарські рекомендації. Також слід не забувати вчасно в певний період доби закапувати очі, приймати ліки – це все запорука успішного лікування, яке дозволить уникнути оперативного втручання та запобігти сліпоті», – наголосила професорка.

Її підтримав і Сергій Риков, який зазначив, що оскільки глаукома призводить до незворотної сліпоти, то вона відіграє важливу роль в формуванні інвалідності по зору. «На сьогодні рання діагностика глаукоми є основним методом запобігання оперативного втручання та інвалідності по зору», – сказав лікар.

Довідка:

Розвиток глаукоми відбувається внаслідок підвищення внутрішньоочного тиску. З метою своєчасного виявлення захворювання та призначення лікування потрібно вимірювати внутрішньоочний тиск, а також проходити огляд зорового нерву та перевірку поля зору не рідше, ніж один раз на рік. Хоча вилікувати глаукому неможливо, сучасні методи лікування дають змогу призупинити прогресування глаукоми, зберігаючи при цьому зір і працездатність людини та запобігаючи сліпоті і інвалідності.

Джерело: eveningkiev.com