Шахраї зарахували до “Небесної сотні” живого хлопця задля отримання допомоги

5 Березня 2014 16:02
volrvumvs.at.ua

volrvumvs.at.ua

В оприлюдненому в Інтернеті списку загиблих із «Небесної сотні» – на поховання яких у соцмережах було оголошено збір коштів – є неіснуюча людина.
Інформацію про свого нібито загиблого земляка перевіряли вінницькі журналісти, передає кореспондент Укрінформу.
«Інформацію про загибель активіста Майдану у Києві – 24-річного Олега Лінійчука, ніби-то нашого випускника «із червоним дипломом», ми дізнались з мережі Інтернет. Перевірили архівні документи і виявилось, що такий студент у нас не навчається і не навчався», – запевнив ректор Вінницького національного технічного університету Володимир Грабко.
Втім, до того, як адміністрація вузу «схаменулась» провести «ревізію» списків своїх випускників, студенти пару днів споглядали світлину «загинувшого на Майдані вихідця з альма-матер». Куточки жалоби з фотографією хлопця із соцмережі з чорною стрічкою були в усіх корпусах університету. Як розповіли студенти, повідомлення про Лінійчука, який помер у київській лікарні від крововиливу в мозок – травми внаслідок побиття «Беркутом», багатьом надійшло від друзів ВКонтакті чи Фейсбуку. У листі звучало прохання від «родичів героя» про перерахунок коштів на розрахунковий рахунок на перевезення тіла із столичного моргу та його поховання.
Вінницькі журналісти з’ясували, що цього «героя» в Україні немає, а повідомлення розсилали шахраї. Чоловіка зі світлини знайшли через соцмережу ВКонтакті в Росії, звати його Євген Лінійчук і, за словами його друзів, він живий-здоровий.
Правоохоронці ж повідомили, що оскільки немає заяв потерпілих від шахрайських дій, тобто тих, хто перераховував кошти «липовому Лінійчуку», то і для порушення кримінального провадження прецеденту немає. Наразі із списків «Небесної сотні» в Інтернеті світлину та інформацію про Олега Лінійчука видалено.
У списках «Небесної сотні» – чотири мешканці Вінниччини: 50-річного Валерія Брезденюка вбили пострілом у спину 18 лютого, 38-річний Леонід Полянський теж загинув на Майдані у Києві, 33-річний Максим Шимко загинув 20 лютого, а 40-річного полковника ЗСУ, уродженця міста Хмільник Юрія Нечипорука 18 лютого вбили «тітушки» – на тілі виявили 20 ножових поранень- з них два на шиї та дев’ять в області серця. Серед тих, хто отримав важкі поранення, спортсмен, майстер спорту міжнародного класу вінничанин Микола Рудик. 20 лютого він постраждав від снайперської кулі та вибуху гранати, втратив зір на одному оці та отримав інші поранення. Наразі Микола на лікуванні у Польщі. У Вінниці на лікуванні і журналіст обласної держтелерадіокомпанії «Вінтера»Анатолій Гетьман. Він був поранений від двох шумових гранат і тепер відновлює слух, який втрачено майже на 80%, в обласній лікарні ім. Пирогова.

Джерело: ukrinform.ua