Сьогодні перший день Весни

14 Березня 2014 07:04

magnolia_01

За старим стилем 14 березня – перший день весни, що називається на честь Явдохи – Весновки. За народним повір’ям саме ця Свята жінка опікується у Бога весною.

За цим днем люди вгадували не лише якою буде весна і літо, але й наскільки врожайним буде рік. Зокрема, підмічали, якщо сонячно – вродить пшениця, а похмуро – просо і гречка. Також сонячна погода на Явдохи обіцяла врожай на огірки. А городники “під Явдоху” сіяли розсаду капусти, вважаючи, що вона вже не буде боятися морозів. І ще люди вірили, що цього дня прилітають ластівки і говорили: “Ластівки прилітають – весну обіцяють”.

За церковним календарем 14 березня вшановують преподобну мученицю Євдокію, мученицю Антоніну, преподобного Мартирія Зеленецького, мучеників Нестора і Тривимія, мучеників Маркелла і Антонія і преподобну Домну Сирійську.

Іменинниками 14 березня є Антоніна, Євдокія, Антон, Нестор, Домна.

Події у Києві 14 березня:

1822 — у Київському театрі відбувся перший спектакль українською мовою.

1874 — провели одноденний перепис населення.

1914 — льотчик Петро Нестеров здійснив перший авіапереліт за маршрутом Київ — Одеса.

1917 — розпочався з’їзд кооператорів Київщини (тривав 2 дні). Резолюцією з’їзду було проголошено курс на автономію України та організацію у селах сільських комітетів для забезпечення реалізації політики Української Центральної Ради на місцях.

1958 — в Інституті математики АН УРСР розроблено універсальну електронно- обчислювальну машину «Київ».

Джерело: Рідний Київ