У Києві покажуть незвичне жіноче кіно

5 Березня 2014 12:30
vk.com

vk.com

7 березня, у столичному кінотеатрі “Жовтень” покажуть нове кіно жінок-режисерів.
Фільмом-відкриття буде короткометражка Дарії Перелай “Я її люблю”. Ця трихвилинна історія про двох дівчат, які відчувають себе самотніми у великому місті – перше українське лесбійське кіно.
Добірку, у яку увійшло вісім короткометражних фільмів, назвали “Бехдель-тест”. В основі тесту Бехдель лежить комікс американської художниці Елісон Бехдель, створений у 1985 році. Його використовують для перевірки фільмів на мізогінію та адекватність жіночих персонажів. Щоб пройти тест, фільм повинен відповідати трьом простим критеріям: у ньому є щонайменше дві жінки, які розмовляють між собою і фільм не про чоловіків.
“За всю історію кінематографу знято обмаль фільмів, які відповідають критеріям тесту Бехдель. Це легко пояснити тим, що в списку відомих режисерів довго не було жіночих імен. Та зараз ситуація міняється. Світова кіноспільнота визнала 2013-й роком жінок у кіно. Україна визнала жінок героїнями Майдану: вони стояли на передовій, будували барикади, лікували поранених – і знімали кіно. Що відбувається, коли “прекрасний об’єкт” виходить з кадру і стає на місце режисера? Чи можна відрізнити фільм, знятий чоловіком, від фільму жінки-режисерки? Наскільки актуальний тест Бехдель для сучасного кіно?” – ці питання ставлять перед глядачами організатори перегляду. Після сеансу буде обговорення за участі режисерки Катерини Горностай та мистецтвознавиці Тамари Злобіної.
Отже, покажуть іспанську роботу Челії Ріко Кавеллі. “Луїза не вдома” – фільм-учасник 69-го Венеційського кінофестивалю. Це історія про жінку, в якої зламалась пральна машина. І таке, здавалося б, нещастя стане прекрасним приводом для жінки вислизнути з повсякденної рутини. Про онлайн-побачення американська короткометражка “Віск” Дарії Жук. Це спроба молодої жінки вирватися за суворі рамки ортодоксальної єврейської громади. Тут випадкова жорстокість сучасної романтики матеріалізується у хворобливій одержимості волоссям.
“Між нами” – робота української режисерки Катерини Горностай. Вона про те, як ми пам’ятаємо, коли у наших коханих дні народження і знаємо, який вони люблять чай, але забуваємо випадковий дотик, швидкоплинний погляд, неістотні балачки. Проте в деяких випадках, таких як швидка розлука – все це викарбовується в пам’яті.
“У вільний час” Мір’ям Рахмут про двох румунок, які мешкають у борделі. Вони то сваряться, то миряться. Камера фіксує їхнє життя за зачиненими дверима. Надія – єдиний порятунок у цій задушливій ворожій атмосфері.
Також покажуть – “Жінкитиці” Еви Ейнхорн та Джеуно Дже Кім, “Тіло” Марини Віннік, “Ab Ово” Аніти Квятковської. Вхід на подію вільний, але на показ необхідно зареєструватися.

Джерело: gazeta.ua