У Києві показують вишиті картини за 20 тисяч гривень

5 Березня 2014 11:21
www.svidomo.org

www.svidomo.org

4 березня у столичному Центрі української культури та мистецтв відкрилася виставка Лариси Ковальчук-Шустерман “Витончений живопис нитками”. Показують близько 50 вишитих картин майстрині.
“Люди спочатку не вірять, що картини вишиті. Помічають стібки лише після того, як підійдуть впритул до роботи”, – розповіла Лариса Ковальчук-Шустерман кореспонденту Gazeta.ua. “Та є такі, що навіть після цього сумніваються. Таким раджу дивитися на роботу із зворотнього боку”, – додала вона.
Серед представлених на виставці робіт є натюрморти, пейзажі, портрети, анімалістичні композиції та релігійні картини. Майстриня вишиває їх хрестиком, мережкою, художньою та опуклою гладдю, ришельє та гобеленовим стібком.
“Спочатку шукаю те, що хотіла б вишити. Буває, що сама щось малюю. Але частіше складаю докупи різні зображення, вирізані із книжок чи журналів. Наклеюю їх на аркуш, а тоді на ксероксі перезнімаю і за потреби збільшую. Зараз все це робиться дуже просто, це раніше було важко. Тоді, щоб збільшити зображення, змушена була перемальовувати його по клітинках. Готове зображення переношу на тканину за допомогою копірки. Вишивати по ній незручно, бо вони стирається і сильно бруднить руки. То я контури закріплюю гелевою ручкою”, – поділилася Лариса Ковальчук-Шустерман.
“На вишивку йде багато часу. Найшвидше — за тиждень — вишила гілочку бузку. Зробила швидко, бо вишивка невелика і тло не залишала нитками. Великі роботи вишиваю не менше 6 місяців”, – додала вона.
За фахом Лариса — інженер-викладач виробничого навчання. Працювала викладачем автомобільної справи та директором автошколи. Вишивати почала у 19 років. Відтоді її картини показували на 40 виставках.
“Свої картини продаю. Ціни починаються від 200 доларів. Найдорожча картина коштує 2 тисячі доларі в- близько 20 тисяч гривень. Її вишивала 5 місяців, використала 352 відтінки ниток”. – сказала Лариса Ковальчук-Шустерман.

Джерело: gazeta.ua