У Києві з’явився Олексіївський узвіз

11 Березня 2014 10:13
toursdekiev.com.ua

toursdekiev.com.ua

У будинку-музеї Булгакова на вивісці з’явилася напис Олексіївський узвіз, 13. Про це повідомляє ГолосUA.

Олексіївський узвіз був описаний в романі М. Булгакова «Біла гвардія».

Зазначимо, «Біла гвардія» – перший роман М. Булгакова. Описуються події Громадянської війни наприкінці 1918 року; дія відбувається в Україні.

Роман оповідає про сім’ю російських інтелігентів і їх друзів, які переживають соціальний катаклізм громадянської війни. Роман багато в чому автобіографічний, майже у всіх персонажів є прототипи – родичі, друзі та знайомі родини Булгакових. Декораціями роману стали вулиці Києва і будинок, в якому жила сім’я Булгакових у 1918 році. Хоча рукописи роману не збереглися, булгаковеды простежили долю багатьох прототипів персонажів і довели майже документальну точність та реальність описуваних автором подій і персонажів.

Твір задумано автором як масштабна трилогія, що охоплює період громадянської війни. Частина роману була вперше опублікована в журналі «Росія» в 1925 році. Повністю роман був вперше опублікований у Франції в 1927-1929 рр.. Критикою роман був сприйнятий неоднозначно, – радянська сторона критикувала героїзацію письменником класових ворогів, емігрантська сторона – лояльність Булгакова Радянської влади.

Твір послужило джерелом для п’єси «Дні Турбіних» і наступних кількох екранізацій.

Джерело: eveningkiev.com