Український фільм голлівудської якості зняли за $2 мільйона

26 Березня 2014 20:49
www.hurtom.com

www.hurtom.com

26 березня у широкий прокат вийшов фільм “Трубач” – перший український дитячий мюзикл, знятий повністю на державні гроші. Левова частка бюджету у 16 мільйонів гривень пішла на втілення творчих задумів: із 85 хвилин фільму, 43 хвилини звучить музика.

Для прем’єрного показу хол кінотеатру “Оскар” прикрасили костюмами з фільму: сукні героїнь “Трубача” звисають зі стелі.

“Спорим, он разобъет тут две камеры”, каже Микола Матешко, 14 років, про свого молодшого брата. Холом кінотеатру бігає 5-річний Андрій, найменший син режисера стрічки Анатолія Матешка.

“Найважливіші слова про фільм почув від Андрія, він сказав, “Дякую, що ти зняв для мене цей фільм”, – каже режисер. Автор сценарію, його дружина Анастасія, пригадує: коли писала його 5 років тому, не було жодних шансів, що за ним знімуть кіно.

“Я дуже люблю радянський кінематограф. Коли можна дивитися фільм усією родиною і не червоніти, не перемикати канал. Дуже хотіла зняти щось таке для своїх дітей. Історію фільму взяла із Дарницького дитячо-юнацький центру, куди я ходила в дитинстві. Там досі існує дитячий оркестр “Сувенір”, який виступає на День Києва та інші свята.”

За сюжетом стрічки дитячий оркестр “Березіль” готується до міського музичного конкурсу. Якраз напередодні керівник ансамблю потрапляє до лікарні. Кульмінацією фільму стає епізод із порушенням авторських прав: мелодію “Бродяга”, яку написав головний герой Коля, привласнив інший хлопець. Трубача захищають друзі, і справедливість відновлюється. Винуватцем усіх негараздів виявляється герой Володимира Горянського Степан Гамкало.

Це лисий ретроград, що колись керував військовим духовим оркестром. Він не сприймає сучасного мистецтва, виганяє з ансамблю найкращих музикантів.

“Як тільки підстригся наголо, одразу зрозумів, кого маю грати. Спочатку мене навіть впізнавати перестали, а тепер звикли. У новому фільмі також знімаюся лисим,” розповідає Горянський. У холі кінотеатру встановили сцену. 13-річний Роман Дебрін виконує на саксофоні танго Liberta Астора П’яццоли. У “Трубачі” мав роль друга головного героя.

“Граю в оркестрі МузТайм”, найбільше люблю джаз. На зйомках був момент: ми граємо на барабанах у підземному переході. Аліса так сильно била по барабану, що розбила його прямо в кадрі. Довелося робити новий дубль. Потім ми жартували: ми тебе поважаємо, Алісо, ти можеш, як хочеш!”

Леонід Шевченко і Поліна Тарасенко позують для фото-камер разом: Льоня зіграв трубача, а Поліна – дівчину Лізу, у яку він закоханий.

Василь Вірастюк прийшов на показ із своїми обома синами. Вітаються із Леонідом Шевченком як давні друзі: вони разом знімались у фільмі “Іван сила”.

“Більше грав на нервах у дитинстві, потім старший брат намалював акорди і я сам вчився грати на гітарі. Дитячим голосом співав дорослі пісні”, – пригадує український стронг-мен.

“Трубач” – третій проект 32-річної продюсерки Ольги Журженко. Вона тримає цілий оберемок квітів. “Ми зробили економічне диво: фільм голлівудської якості зняли за 2 мільйона доларів. Запитувала у фахівців у Штатах – скільки може коштувати такий проект, сказали не менше 20 мільйонів.”

Джерело: Газета.ua