Українцям покажуть новинки польського кінематографу

29 Березня 2014 14:03
kino-teatr.ua

kino-teatr.ua

В Україні пройде фестиваль “IX дні польського кіно в Україні” — культурний проект Польського інституту в Києві, який вже вдев’яте представляє українському глядачеві найцікавіші і знакові картини сучасного польського кінематографу. Про це УНН повідомили в прес-службі компанії “Артхаус-Трафік”.

Фестиваль “IX дні польського кіно” пройде з 10 по 16 квітня в Києві, Одесі, Донецьку, Харкові, Вінниці та Тернополі. Цього року фестиваль відкриє нова стрічка видатного польського режисера, неодноразового лауреата Каннського кінофестивалю Анджея Вайди “Валенса. Людина надії”. Ця картина завершує трилогію Вайди про владу. Перша стрічка “Людина з мармуру” (Приз міжнародної асоціації кінокритиків ФІПРЕССІ на Каннському МКФ, 1978 ) препарувала сталінську епоху, друга — “Людина з заліза” (Золота пальмова гілка Каннського МКФ, 1981) — “за гарячими слідами” концентрувалася на подіях на Гданській судноверфі 1980 року. За 30 років Вайда звернувся до біографії лідера легендарної профспілки “Солідарність”, колишнього польського президента Леха Валенси, досліджуючи, як електрик за професією, люблячий чоловік і батько, змінив історію держави. Вхід на фільм-відкриття буде вільним у всіх містах проведення фестивалю.

Також в рамках фестивалю покажуть два фільми, засновані на реальних подіях: трилер про боротьбу бізнесу з корумпованою державною машиною “Закрита система” та реалістичну драму “Любов” про молоде подружжя з провінції, в чиє життя втручається третя сторона. Про комічні й трагічні будні варшавських дорожніх служб розповість стрічка “Автоінспекція”, що отримала призи Польської кіноакадемії за найкращий сценарій і найкращу чоловічу роль. Альтернативна історія життя знаменитого польського драматурга, філософа, художника і скандаліста Віткаци буде представлена ​​в ретро-фільмі “Містифікація”, а екранізація детективного бестселера “Поглинання” спробує відповісти на питання, чи можна вчинити вбивство в гіпнотичному трансі.

У столиці покази фестивалю “IX дні польського кіно” пройдуть в кінотеатрі “Жовтень”. Окрім того, в київському кінотеатрі ім. Чапаєва відбудеться ретроспектива картин Романа Поланські — одного з культових режисерів сучасності, володаря премії “Оскар”. Програма включатиме як повний метр, так і короткометражні стрічки режисера.

Джерело: unn.com.ua