Україну об’єднає ідеологія Шевченка, а не його пам’ятники – Томенко

6 Березня 2014 12:14

200-лет-Шевченко

“Треба винести уроки з підготовки попередньою владою відзначення 200-річчя з дня народження Шевченка і радикально змінити стратегію та підхід до святкування цієї дати”, переконаний народний депутат Микола Томенко. 

«По-перше, необхідно відмовитися від святкування Днів Шевченка, як це планувалося раніше, натомість відзначати Рік Шевченка. Відсьогодні ми маємо 300 днів для вивчення, пропагування і відкриття генія Тараса Шевченка», – вважає Микола Томенко.

По-друге, на його думку, необхідно змістити акцент із заробляння грошей на постаті Шевченка на пропагування його творчості, заповітів, ідей.

«Затратні проекти з бюджету повинні бути перевірені, інвентаризовані, обговорені громадськістю і лише після того реалізовані. Я неодноразово говорив, що вважаю хибною традицією, коли кожен посадовець намагається за бюджетні гроші або за гроші, які збирають з підприємців, збудувати найбільший чи найвищий пам’ятник Шевченку. Пам’ятники мусять будувати меценати і територіальні громади, якщо на це є потреба і бажання», – вважає Микола Томенко.

Він також зауважив, що необхідно зробити головний подарунок Шевченку – завершити видання академічного зібрання його творів. Він повідомив, що вже підготовлена відповідна Постанова ВР про необхідність дофінансування видання 9-12 томів цього повного видання творів Тараса Шевченка.

На думку Миколи Томенка, важливо сьогодні також реалізувати ідею, що вже більше 20-ти років обговорюється громадськістю. Йдеться про будівництво так званого Шевченківського центру. «Громадськість звертається до мене, і я підтримую підхід, що варто було би забрати у ДУСі Український дім і реконструювати його як Шевченківський дім, або як Український дім ім. Т. Шевченка. Там варто було би підготувати відповідне сховище для зберігання рукописів Шевченка та інших класиків української історії і культури, документи яких нині зберігаються в неналежних умовах, а також облаштувати його під центр просвітницької роботи, а не зустрічей Президента та високопосадовців», – вважає Микола Томенко.

Він також поінформував, що його Фонд «Рідна країна» вже реалізував значну кількість проектів, направлених на те, щоб мовою телебачення, радіо, книг та сувенірної продукції максимально популяризувати українську історію, традиції загалом та творчість і ідеї Шевченка зокрема.

«Переконаний, що Рік Шевченка повинен бути громадською, народною ініціативою, а не ініціативою чиновників», – підсумував Микола Томенко.

Джерело: Рідний Київ