Як розпізнати меланому на ранніх стадіях — поради провідних лікарів МОЗ України

31 Березня 2014 19:36
www.guoz.te.ua

www.guoz.te.ua

Меланома — це одна з найбільш небезпечних злоякісних пухлин. Захворюваність нею — одна з найбільш швидкозростаючих із усіх видів раку. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно в світі реєструють понад 200 000 випадків захворювання на меланому шкіри і близько 65 000 спричинених нею смертей.

“У 2010 році в Україні захворіли на меланому 2829 людей, і 1070 з них померло. Обстежтеся своєчасно, поки хвороба не перейшла в невиліковну стадію”, – закликає Ігор Седаков, головний онколог Міністерства охорони здоров’я України.

“Найчастіше меланома виникає у білошкірих, світловолосих чоловіків та жінок. Визначте ваш фототип, проконсультуйтеся в лікаря, і тим самим захистіть свою шкіру”, – радитьОлександр Літус, головний дерматовенеролог МОЗ України.

“Мало кому це відомо, але надмірне сонячне випромінювання може призвести до розвитку меланоми не тільки шкіри, а й ока. Тому щоразу як вирушаєте на вулицю в сонячну погоду, не забувайте одягати якісні окуляри з захистом від ультрафіолету спектру А і Б”, – радить Сергій Риков, головний офтальмолог МОЗ.

Провідні фахівці дають поради, як зменшити ризик захворіти меланомою. Перш за все, двічі на місяць потрібно самостійно оглядати всі ділянки шкіри. Помітивши будь-які нетипові на ваш погляд зміни, відразу звертайтесь до лікаря. Варто йти на перевірку, якщо у вас біла шкіра, світлі очі й волосся, якщо ви колись отримували сонячні опіки, коли на вашому тілі нараховується більше 30 родимок. Також — коли в когось із ваших родичів вже діагностували рак шкіри, коли довгий час засмагаєте на сонці та ходите в солярій. В такому випадку своєчасне діагностування хвороби у 95% випадків гарантує повне одужання.

За даними МОЗ України, рак шкіри можна розпізнати за такими ознаками:

Форма. Якщо в уяві скласти родимку навпіл — її краї не збігатимуться.

Контур. Якщо краї родимки нерівні та нечіткі.

Колір. Якщо родимка різнокольорова або змінила колір з часом.

Розмір. Якщо діаметр родимки більший за 6 міліметрів або раптово чи постійно збільшується.

Джерело: Газета.ua