Як у Чистий понеділок погода ясна, то й пшениця уродить рясна

3 Березня 2014 10:12

pist

Сьогодні перший день Великого посту. Його часто називають “жилавим” понеділком, адже в цей день господині печуть житні коржі – “жилянки”. Крім цих коржів, ніякої страви не готують, а їдять лише тертий хрін з буряковим квасом та редьку.

Була колись і ще одна назва для цього понеділка – “Чистий понеділок.” Чистий тому, що господині обіду не варили і їхні горщики залишалися чистими. В одній із приповідок, що виникла із народних прикмет, “як у чистий понеділок погода ясна, то й пшениця уродить рясна”.

А взагалі піст має два джерела походження. Піст це випробування людини шляхом утримання від бажаного. Ще одним джерелом є уявлення пов’язані з ритуальною чистотою (нечистотою). Різні продукти вважалися більш чи менш ритуально чистими, або ж, принаймні, більш чи менш бажаними, тому з релігійною метою є сенс утримуватися певних продуктів.

 

За харчовими приписами пости можна розділити на п’ять категорій:

Найсуворіший піст — заборонено будь-яку їжу, допускається лише вода, в алергології та медицині це відповідає поняттю повного голодування.

Сухоїдіння (сухоїдство) — дозволено неварену рослинну їжу без вживання олії, у медицині це близько до поняття про суворе вегетаріанське харчування у формі сироїдіння (сироїдства), але не рівнозначне останньому, бо у дні такого посту їдять хліб.

Вживання вареного — дозвoляється вживання рослинної їжі, яку піддавали тепловій кулінарній обробці, проте без олії, цей тип харчування в медицині майже повністю відповідає суворому вегетаріанству.

Вживання вареного з олією — відповідає попередньому, але при цьому допускається використання олії в натуральному вигляді і для приготування їжі з рослинних продуктів.

Вживання риби — рослинна їжа у будь-якій кулінарній обробці доповнюється рибою та рибними продуктами, а також олією.

У народі колись 3 березня пекли вівсяне печиво – вівсяники і очікували пташку вівсянку, приліт якої наближав теплі весняні дні.

Іменинниками 3 березня є Лев, Кузьма, Віктор, Василь, Агапіт.

Події 3 березня у Києві:

1866 – відкрито першу публічну бібліотеку (тепер – Національна парламентська бібліотека України).

1917 — 3-4 березня у Києві організована Українська Центральна Рада (УЦР).

1946 – створено Інститут генетики і селекції Академії наук УРСР.

1978 – ювілей – 50 років – Київській кіностудії імені О.Довженка. За час існування на ній створено 700 фільмів, з них художніх разом з телефільмами – більш як 400.

Джерело: Рідний Київ