Якщо Місяць ріжками вниз – на тепло й добрий врожай

19 Березня 2014 07:06

pogoda 3

У дохристиянські часи 19 березня наші предки святкували весняне рівнодення, вшановуючи Дажбога (Хорса). Йому молилися за гарну погоду, врожай, водили хороводи і співали веснянки, тим самим закликаючи весну.
А щодо погоди, то підмічали, якщо Місяць ріжками вниз – на тепло й добрий врожай.

У християнські часи 19 березня у народі почали вшановувати Аркадія і вірили, для того аби вода у криниці була чистою і цілющою саме цього дня варто тричі обіцйти навколо неї зі свічкою та молитвою.

За церковним календарем 19 березня вшановують 42 мучеників в Аморії, віднайдення чесного Хреста і цвяхів святою царицею Оленою у Єрусалимі, преподобного Іова, преподобного Аркадія.

Іменинниками 19 березня є Аркадій, Федір, Максим і Олена.

 

Події у Києві 19 березня:

1917 – пройшла 100-тисячна демонстрація під гаслами: «Автономію Україні», «Так є здоровою вільна Україна з гетьманом на чолі». Під час цього першого українського свята Свободи демонстранти роззброювали поліцію.

19 (6) березня 1918 – на Аскольдовій могилі в Києві відбувся похорон січовиків студентського куріня, які загинули поблизу ст. Крути Чернігівської губернії. Траурна процесія з пасажирського вокзалу рушила по Безаківській вулиці і Бібіковському бульвару до Аскольдової могили. В процесії брали участь учні вищих і середніх шкіл міста, січові стрільці, відділ колишніх військовополонених в Німеччині. Біля Володимирського собору процесію зустріли члени Малої ради у повному складі на чолі з М.Грушевським, Рада народних міністрів. Далі вони рушили до будинку Центральної ради, де М.Грушевський виступив з промовою, в якій зазначив, що юні герої загинули за визволення своєї Вітчизни.

19 (6) березня 1918 – з будинку Педагогічного музею, де працювала Центральна Рада зняли зображення двоголового орла – герба Російської імперії.

1930 — у Ржищеві Київської області в родині вчителів народилася Ліна Василівна Костенко – українська письменниця-шістдесятниця, поетеса. Лауреат Шевченківської премії (1987), Премії Антоновичів (1989), премії Петрарки (1994). Почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів.

«Од звичайного погляду скрите відкривається лиш дивакам. Прочитай золоті манускрипти, подивися у вічі вікам».
Л. Костенко.

1956 – до 100-річчя з дня народження українського письменника І.Франка уряд виіршив спорудити бронзовий бюст письменника на гранітному постаменті на площі І.Франка (у центрі скверу навпроти театру).

1995 – виповнилось 100 років від дня народження видатного українського поета і вченого Максима Рильського.

Джерело: Рідний Київ