Якщо перелітні птахи повернулися – буде врожайний рік

11 Березня 2014 09:14

ptah 3

У народі вірили, якщо перелітні птахи повернулися до 11 березня – буде врожайний рік.

У березні часто можна спостерігати вінця навколо Сонця, а особливо Місяця. Звичайно, виникають вони внаслідок заломлення світла при проходженні його крізь дрібні крапельки води. Такі вінця – завжди є вірною ознакою негоди.

За церковним календарем 11 березня вшановують святителя Порфирія, преподобного Севастіана Пошехонського, мученика Севастіана.

Іменинниками 11 березня є Севастіян, Іван, Микола.

Події 11 березня у Києві:

1863 — народився Володимир Іполитович Липський – український ботанік. З 1928 р. до кінця життя – директор Ботанічного саду в Одесі. Праці Володимира Липського присвячені питанням флористики, систематики та географії рослин. Описав 4 нові роди і понад 220 нових видів та різновидностей рослин. В 1930–1931 рр. академік Липський досліджував водорості Чорного моря (здобуті дані сприяли організації першого в УРСР заводу по виробництву йоду). Ім’ям Липського вітчизняні та іноземні ботаніки назвали близько 45 нових видів рослин.

1906 — народився Зіно Давидофф (фр. Zino Davidoff), уроджений Зіновій (Зюсселе-Мейер) Гілель Давидов — промисловець, власник відомого бренду Davidoff (сигарети, парфумерія, кава та ін.)

1919 (вівторок) – відбулось Шевченківське свято, організатором якого виступив комітет, складений з представників українських організацій. Гроші на проведення дали українські банки та кооперативи. Було проведено 5 дитячих ранків, 2 вечірні вистави у театрах, панахида у Софійському соборі, де співали українські хори.

1932 — народився Яків Бердичівський – меценат, колекціонер, книжник. Яків Бердичевський передав колекцію прижиттєвих видань творів Пушкіна Києву за умови відкриття в місті музею поетові.

1960 – видавництво АН УРСР випустило з друку друге, виправлене і доповнене, видання “Українського правопису”, що став найповнішим зведенням правил орфографії та пунктуації української мови.

1977 – на Київській фабриці фотопаперу вперше у нашій країні розпочали виробництво дослідної партії фототканини ФТ-1, що використовуватиметься для технічних потреб.

1993 – відкрився Музей гетьманства.

Джерело: Рідний Київ