Якщо з’явилися підсніжники, то пора орати землю

12 Березня 2014 06:57

A starling walks among crocuses in one o

12 березня у дохристиянські часи наші предки вшановували Бога богів Ярила – Сонце. Цього дня водили хороводи, виконували веснянки. Молилися Ярилу і співали йому величання.

Після прийняття християнства 12 березня у народі почали вшановувати Прокопія – сповідника, який отримав назву Прокопія – дорогоруйнівника. Малося на увазі, що саме з цього дня починає танути сніг. Також підмічали, якщо з’явилися підсніжники, то пора орати землю.

За церковним календарем 12 березня вшановують преподобного Покопія Декаполита, преподобного Тита Печерського, преподобного Фалалея.

Іменинниками 12 березня є Прокіп, Тит, Степан, Макар, Яків.

Події у Києві 12 березня:

1949 – киянин О.Донськой на змаганнях у Палаці фізкультури встановив новий світовий рекорд для важкоатлетів найлегшої ваги, підійнявши штангу вагою 92,1 кг.

1951 – відкрилася виставка, присвячена лауреатам Міжнародних премій миру. На виставці представлені багаточисленні статті і нариси про П.Неруду, Н.Хикмета, П.Пікассо, П.Робсона та ін.

1955 – повідомляється, що колектив заводу радіоапаратури випустив першу партію магнітофонів “Дніпро-5”, створений конструкторами підприємства, призначений для індивідуального користування.

1970 – введений в експлуатацію Палац “Україна”.

1974 – письменник Віктор Некрасов дав інтерв’ю кореспонденту газети “Нью-Йорк таймс”, в якому заявив, що йому відмовлятимуть у публікації робіт, доки він не візьме участі у засудженні О.Солженіцина.

1988 – українська громадськість широко відзначила 125-річчя від дня народження Володимира Вернадського – основоположника геохімії, біогеохімії та радіології, автора теорії неосфери, філософа, мислителя. Цей ювілей за рішенням ЮНЕСКО відзначався світовою громадськістю. На будинках Київського і Сімферопольського держуніверситетів, а також Харківського індустріально-педагогічного технікуму № 1 будуть встановлені меморіальні дошки.

1996 – Кабінет міністрів України прийняв постанову “Про Державний музей-заповідник “Битва за Київ у 1943 році”.

Джерело: Рідний Київ