25 квітня відбудеться перегляд документального фільму “Тарас Шевченко. IDентифікація”

22 Квітня 2014 18:17
uk.wikipedia.org

uk.wikipedia.org

25 квітня 2014 року о 16:00 у конференц-залі Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України в рамках літературно-музичного проекту “Мистецькі зустрічі в архіві-музеї” відбудеться перегляд документального фільму “Тарас Шевченко. IDентифікація”, створеного режисером Сергієм Проскурнею та ДП “Українська студія хронікально-документальних фільмів” (“Укркінохроніка”) на замовлення Державного агентства України з питань кіно до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Це повнометражний документальний фільм про міфологізацію образа великого Кобзаря в народній уяві різних часів та серед різних суспільних груп в сьогоденні. Зйомки відбувались на Черкащині, в Бессарабії, Карпатах, Донбасі, в Чорнобильській зоні відчуження, у Відні (Австрія), в Нью-Йорку (США).

Образ Шевченка в рушниках серед ікон у селянській хаті й обвітрені, обдерті білборди з деклараційним “Кобзар єднає Україну!” – це різні Шевченки. Буденне та епічне, суєта сувенірного ринку і музейна тиша, невігластво і мудрість – на протиставленні, на конфлікті “фактур” – такі ритми фільму. Множинність “популярного” Шевченка, набираючи сили, викликає інстинктивне бажання очистити метафізичний шевченківський простір і спробувати відчути його справжнього.

Після перегляду відбудеться зустріч з творчою групою фільму.

Прем’єрний показ фільму відбувся – 9 березня 2014 у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі “Мистецький Арсенал” та на Майдані Незалежності в Києві.

Адреса Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України: Київ, вул. Володимирська, 22-А, територія Національного заповідника “Софія Київська” (центральний вхід). Вхід вільний.

Джерело: eveningkiev.com