Дме Вербич – кожуха тербич

12 Квітня 2014 09:12

sloboda

У цьому році  12 квітня ми відзначаємо Лазареву суботу. Протягом тижня у церковних богослужіннях прослідковувався шлях Христа до Віфанії – гробу його друга Лазаря. Христос любив Лазаря за духовні якості і воскресив його після смерті у суботу. Це воскресіння прославило Христа, як довгоочікуваного Месію, а Лазарева субота стала єдиним днем у році, коли недільна служба виконується не в неділю. Бо у неділю на цьому тижні православні християни вже відзначатимуть велике двонадесяте свято Вхід Господній у Єрусалим.

Тиждень називається Вербним тому, що при в’їзді Ісуса до Єрусалиму його зустрічали пальмовими гілками, що вважалися священними. У нас же за відсутністю пальм вибір випав на вербу, оскільки їй віддавна наш народ приписував магічні якості.

Наші предки вірили, що в оселю, де є освячені гілки верби – блискавка не вдарить. Під час усього тижня колись не сіяли конопель та городини, бо вважали, що все “буде ликувате, як верба”. А ще відзначали, що у Вербний тиждень завжди холодає і говорили: “Дме Вербич – кожуха тербич”.

За церковним календарем 12 квітня вшановують преподобного Іоанна Ліствичника, святителя Софронія, пророка Іоада, апостолів Аполлона, Кіфу, Кесаря і Єпафродіта, святу Єввулу – матір великомученика Пантелеймона, преподобного Іоанна безмовника, преподобного Зосима.

Іменинниками 12 квітня є Іван, Софрон, Зосим, Пантелеймон.

12 квітня відзначають:

Всесвітній день авіації і космонавтики

День працівників ракетно – космічної галузі України

Джерело: Рідний Київ