Гривня б’є рекорди за рівнем девальвації у світі

7 Квітня 2014 10:50
volyn.rivne.com

volyn.rivne.com

З початку поточного року курс долар/гривня в Україні зріс майже на 38%, і тим самим фактично встановив світовий рекорд в порівнянні з іншими валютами. Курс євро/долар, який так люблять обговорювати на світовому фінансовому ринку, зріс за цей період лише на 0,8%, пише фінансовий аналітик Олександр Охріменко.
Досить довго курс гривні в Україні був відносно стабільним, або якщо більш точно, регульованим у вузькому «валютному коридорі». Як багато тоді було розмов, що потрібна девальвація, що девальвація-це добре, і що девальвація допоможе забезпечити зростання економіки. І ось тепер Україна має девальвацію, найвищу в світі, але ось замість росту економіки очікуємо зниження ВВП і різке падіння реальних доходів населення. Як кажуть, мета досягнута. Маємо девальвацію і маємо проблеми.
В той же момент, варто, мабуть, зауважити, що в деяких інших країнах світу, точніше, у наших сусідів, теж мала місце девальвація їх національних валют. Але тільки значно менше, і без ексцесів. В Україні дуже багато говорили про девальвацію російського рубля. Дійсно, рубль девальвував по відношенню до долара США з початку року на 7,7%. Це істотно для рубля, але це далеко до «рекорду» гривні. Українська економіка спромоглася обіграти саму себе.
Крім рубля з початку року девальвував казахський теньге на 18%, киргизький сом на 10%, і білоруський рубль на 4,2%, а також молдавський лей – на 3,5%, азербайджанський манат – на 2,2%, вірменська драхма – на 1,1% і узбецький сум – на 1,8%. Ніщо не вічне в світі грошей, але будь-яка девальвація або ревальвація повинна мати економічну логіку, а не бути явищем економічного хаосу. Зміна курсу національної валюти має дійсно стимулювати розвиток економіки країни, але при такого роду обвалах нацвалюти, як показує Україна, про стимулювання не може бути й мови. Тут вже не до розвитку, головне, щоб девальвація економіку країни не згубила остаточно. Це вона, на жаль, може.
І ще пару слів про валюту наших сусідів з іншого ступеня споріднення. Угорський форинт девальвував на 3,7%. Сам по собі форинт досить таки нестійка валюта, але її девальвація має зрозумілий характер. На 0,9% з початку року девальвувала турецька ліра, а польський злотий на 1%. Ось з кого варто брати приклад девальвації і ревальвації в Україні. Що ж стосується чеської крони, то вона навпаки ревальвувала з початку поточного року. Те ж саме спостерігалось і з болгарським левом.
Курс національної валюти, може, і повинен бути взаємопов’язаний з ринком, але не потрібно ринок плутати з базаром, де головну роль відіграють валютні бариги.

Джерело: eveningkiev.com