Композитор Богдан Дем’яненко презентує “Страсті Христові” у Києві

10 Квітня 2014 19:49
www.tatar-inform.ru

www.tatar-inform.ru

13 квітня у церкві Святої Катерини Німецької євангелічно-лютеранської общини м. Києва (вул. Лютеранська, 22) відбудеться прем’єра ораторії “Страсті Христові за євангелістом Марком” для хору, органа та читців.
Автор твору – молодий київський композитор, лауреат всеукраїнських конкурсів молодих композиторів, історик музики, органіст Богдан Дем’яненко, важливою сферою творчості для якого є духовна музика.
Прем’єра «Страстей» – знакова подія, адже духовний репертуар в українській музиці оновлюється вкрай повільно.
Виконавський склад твору – молодий і енергійний. Хор втілює ідею всехристиянського єднання людства, оскільки його учасники належать до абсолютно різних церковних традицій (протестанти, православні, греко-католики). Враховуючи, що цього року весь християнський світ відзначає Великдень одночасно, 20 квітня, втілення «Страстей» спільними силами підкреслює важливість такого моменту. Диригент хору – Вікторія Корецька. Партію органа виконає сам автор Богдан Дем’яненко. Читці – молодь з лютеранської общини – Б. Боднар, Є. Рибак, О. Загреба, В. Дибка, М. Федик, О. Мраморнова.
Виконання ораторії приурочене до періоду завершення Великого посту, саме у Вербну неділю, – час, коли вперше за церковними канонами читають текст Страстей. Споконвічне оспівування страждань Ісуса – від таємної вечері до розп’яття і погребіння – стало традиційною основою для «Страстей» багатьох композиторів. І водночас відомий євангельський сюжет оживає по-новому в кожному з творів. Ораторія Б. Дем’яненка сповнена самозаглиблення та роздуму про самопожертву: автор прагне підкреслити біблійний заклик до миру і прощення.
Початок концерту о 19:00. Вхід вільний. 

Джерело: eveningkiev.com