У квітні ранковий туман віщує ясну погоду

5 Квітня 2014 09:17

ptah 5

Закінчується п’ятий тиждень Великого посту.

Колись люди вірили, що після Хрестопоклонного тижня варто сіяти розсаду капусти, бо вона не буде боятися морозів.

Підмічали погоду і говорили: “Ластівки почали лаштувати гнізда -настало стійке тепло”.

За церковним календарем 5 квітня вшановують преподобного мученика Никона і 199 його учнів, преподобного Никона – ігумена Києво – Печерської лаври.

Іменинниками 5 квітня є Лідія, Марія, Василь, Никон.

1913 – у будинку Київської біржі відбулося зібрання цукрозаводчиків у справі запровадження лікарняних кас.

1921 – з ініціативи П. Тичини виставою “Лісова пісня” відкрито 6-й районний театр ім. Лесі Українки (режисер – Є. Коханенко, художник – К. Єлєва). Театр проіснував до березня 1922 р.

1959 – вручення медалей лауреатів Всесвітньої виставки 1958 р. в Брюсселі групі українських художників. Золоту медаль вручено В.Знобі за скульптуру “Бокораш”, срібні медалі: О.Шовкуненку – за акварель “Пароплав проходить шлюз Дніпробуду”, художникам-монументалістам С.Кириченко і Н.Клейн – за мозаїчне панно “Урожай”, М.Божію – за картину “Медсестра”, Г.Глюку – за картину “Лісоруби”; бронзові: Т.Яблонській – за картину “Хліб”, В.Клокову – за скульптуру “Ланкова”.

1996 (п’ятниця) – Центральній науковій бібліотеці імені В.І.Вернадського у м. Київ надано статус національної.

1996 — на нараді у Президента Л.Кучми з главами районних адміністрацій голова Київради та міськдержадміністрації Л.Косаківський у присутності великої кількості запрошених уперше на рівні керівників такого рангу відкрито виступив проти методів роботи Президента й зухвалої поведінки його оточення в столиці, споживацького ставлення до міста, що викликало справжній шок у залі, і не на жарт розлютило тодішнього главу держави.
Мер столиці також прилюдно вручив Президенту список його указів і доручень щодо розв’язання проблем Києва, що саботувалися центральними органами виконавчої влади.

Джерело: Рідний Київ