Міжнародний день руху опору

10 Квітня 2014 09:40
7days-ua.com

7days-ua.com

Міжнародний день руху опору відзначається щорічно 10 квітня і присвячений всім, хто протидіяв фашистам під час Другої світової війни на територіях, окупованих військами Третього рейху.
Рух опору було організовано за участю жителів окупованих територій, що протистояли німецьким військам, і відрізнялася різноманіттям форм боротьби проти окупантів. Найпоширенішими були: антифашистська агітація і пропаганда, видання підпільної літератури, страйки, диверсії і саботаж на транспорті та на підприємствах, що випускали продукцію для окупантів, збройні напади для знищення зрадників і представників окупаційної адміністрації, збір розвідувальних даних для армій антифашистської коаліції, партизанська війна. Вищою формою руху опору було всенародне збройне повстання.
Найбільшого розмаху рух опору набув на території Радянського Союзу, в Італії, Польщі, Франції, Югославії, Болгарії та низці інших країн.
В кожній окремій країні рух опору був глибоко національним за своїм характером, але, в той же час, це був інтернаціональний рух, тому мав загальну для всіх народами мету – розгром сил фашизму, звільнення від загарбників територій окупованих країн. Дії учасників руху в різних країнах істотно сприяли перемозі антигітлерівської коаліції і наблизили закінчення війни.
Ніколи не здавайтеся і чиніть опір всім негараздам, які трапляються на вашому життєвому шляху!

Джерело: 7days-ua.com