На Печерську руйнують Київську фортецю

9 Квітня 2014 14:46

fortecj

На Печерську руйнують частину стародавніх укріплень “Київської фортеці” Косий капонір”, побудованих ще в 1830- х роках, повідомляє “Сегодня”.

Поруч зі 100-метровою стіною комплексу на вулиці Щорса, 44, ведуть облицювальні роботи нового житлового комплексу, будівельники якого і руйнують пам’ятку архітектури.

“Вони почали розбирати цеглу і ламати стіну пару днів тому, але мешканці їх прогнали. А тепер вони знову вандалять” , – розповідає місцевий житель Віталій. “Вони хочуть розширити проїзд для мешканців елітного житлового комплексу, які вже заселилися в квартири. При цьому робітники не рахуються ні з людьми, ні з державою, ні з історією ” , – обурений голова Печерського народної ради Ярослав Діденко. Вчора під стіну з’їхалися міліціонери та представники Мінкульту, щоб зупинити вандалів.

“Це унікальне військова споруда і знакова пам’ятка Києва. Робітники вже поламали унікальну стародавню кладку і почали знищувати бійниці. Реконструкції так не проводяться і проводиться не можуть – це порушення законодавства і технологічного процесу. Укріплення пережило дві світові війни, а зараз його хочуть “під шумок” прибрати, щоб розширити проїзд для авто”, – говорить історик Олег Васюк.