Національна оперета презентує міжнародний проект «Кальман. Король Оперети!»

16 Квітня 2014 16:47
operetta.com.ua

operetta.com.ua

24 квітня, о 19:00, у Київському Національному академічному театрі оперети за підтримки Посольства Угорщини в Україні відбудеться концерт, присвячений одному з найбільш видатних представників віденської оперети Імре Кальману, інформує ua.golos.ua

У святковій програмі вечора «Кальман. Король Оперети!» – масштабний концерт за участю вокалістів, хору, балету та оркестру Національної оперети, а також провідних артистів Будапештського театру оперети та мюзиклу.

Серед номерів – прем’єри з «Сільви», «Баядери», «Фіалки Монмартра», «Маріца», «Голландочки», а також арія з «Циган-прем’єр», номер-сюрприз з оперети «Герцогиня з Чикаго».

І. Кальман є одним із засновників віденської оперети. Величезний успіх прийшов до нього в 1915 році, після прем’єри «Королеви чардашу». Наступні роки стверджують за композитором славу одного з перших у своєму жанрі. І. Кальман залишив велику творчу спадщину: 20 оперет, твори для симфонічного оркестру, інструментальні п’єси, романси, вокальні цикли.

На думку художнього керівника Національної оперети України Богдана Струтинського, невідпорність і велич композитора пов’язані з його геніальним почуттям драматургії.

«Усі твори Імре Кальмана звучать як «на лезі ножа»: музика «кидає» слухача з вогню в холоднечу, зі світла в темряву, балансує на межі щирої радості і безмежного відчаю. У музиці відчувається навіть поворот голови персонажа, адже всі музичні фрази продиктовані не словом, а внутрішнім станом, емоціями, психологічним поштовхом – композитор майже ніколи не писав на готові вірші, а його арії підтекстовувалися значно пізніше», – розповів Б. Струтинський.

Джерело: eveningkiev.com