Перед дощем на листках плакучої верби з’являються крапельки вологи

15 Квітня 2014 08:50

verba 1

У давнину у Великий вівторок було прийнято робити молоко, що «сочилося» з залишків льняного та конопляного насіння й удосвіта поїти їм домашніх тварин, щоб оберегти їх від хвороб. До цієї процедури допускалися лише жінки. У вівторок і четвер Страсного тижня дозволяється їсти гарячу їжу без олії.

Середина весни 15 квітня на порозі. Тривалість світлового дня майже на чотири години більше у порівнянні з 21 грудня – днем зимового Сонцестояння. На деревах починають з’являтися перші молоді листочки і зацвіла вже материнка. Колись у цей час підмічали: “Сині хмари – на тепло і опади”.

За церковним календарем 15 квітня вшановують преподобного Тити чудотворця.

Іменинниками 15 квітня є Тит.

15 квітня відзначають:

День працівників карного розшуку

Події 15 квітня у Києві:

1924 – завершив роботу Контрактовий ярмарок. Торгівельний обіг за місяць майже у півтора рази перевищив минулорічний, досягнувши більше 30 млн. руб. Підписано понад 900 біржових угод. Вантажообіг перевищив 750 тис. пуд різних товарів.

1944 – вночі після операції помер колишній командувач 1-го Українського фронту генерал армії М.Ф. Ватутін. Він був поранений ще півтора місяці тому.

15-22 травня 1991 – вперше пройшли Дні Булгакова, приурочені 100-річчю з дня народження письменника. Відбулись театральний фестиваль, виставка сценографії “Булгаков і театр”, презентація кінокартини “Червоний острів”, міжнародна конференція “Булгаковські читання”. Учасники святкувань відвідали відреставрований будинок Булгакових на Андріївському узвозі.

Джерела: Рідний Київ