Сьогодні Бог благословляє землю і всі рослини

7 Квітня 2014 09:36

bdgola 1

7 квітня ми відзначаємо двонадесяте свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці, в основі якого – повідомлення Архангела Гавриїла Діві Марії “благої вісті”, про народження у неї Спасителя роду людського.

У народі кажуть, що 7 квітня «Бог благословляє землю і всі рослини», а тому братися за будь-яку роботу великий гріх. Навіть птахи на Благовіщення гнізд не в’ють, бо зозуля спробувала, то Бог їй пам’ять відібрав. І тепер вона не має свого кубла.

З Благовіщенням у народі пов’язано багато різних повір’їв. Наприклад, вважається, що від Введення (4 грудня) до Благовіщення “земля відпочиває і набирається сили”, і лише після того, як 7 квітня Господь благословить землю, можна починати працювати коло неї.

Також вважалося, що цього дня господарям треба обов’язково випустити на вулицю всю худобу, бджіл і навіть пса, щоб чули весну і починали самі про себе дбати.

Окрім цього дівчатам радили на Благовіщення шукати проліски – символ надії, щастя і молодої краси.

Звичайно, спостерігали і за погодою. Казали, який день 7 квітня, таким буде кінець місяця, Великдень, а також Юрія – 6 травня. А ще на Благовіщення зими не лай, і саней не ховай.

Іменинниками 7 квітня є Марія, Йосип, Тихон, Сава.

7 квітня ми відзначаємо Всесвітній день здоров’я.

Події у Києві 7 квітня:

1916 – відбулося святкування „дня кооперації”. Відкрили близько 30 кіосків-шатрів з книжками по кооперації на українській, російській і єврейській мовах. „Особливо людно було біля тих кіосків і на тих зборах, де звучала рідна киянам жива українська мова”. Проводився запис у „Народну Торговлю”, „Жизнь”, „Общее дело”.

1933 – постанова про торгівлю комерційним хлібом дозволила «постійний вільний продаж хліба усім громадянам, без заборних книг, з відпуском в одні руки до 1 кг, а також за встановленою ціною на хліб: за один кг житнього хліба – 2 крб. 50 коп.; за один кг заварного хліба – 3 крб.». Заборонялося продавати хліб дітям до 14 років, а також жінкам з дітьми.

1954 – Київська телестудія почала показувати цикл передач “Радянське село”.

1979 – відкрився новий авіарейс Київ – Париж. Паризький аеропорт “Шарль де Голль” – п’ятнадцятий зарубіжний аеропорт, куди почали регулярно літати літаки київських авіаторів.

1980 – 19-літній фехтувальник з Києва Г.Погосов завоював титул чемпіона світу на юніорській світовій першості у Венеції.

1996 — голова Київради та міськдержадміністрації Л.Косаківський дав інтерв’ю ТРК «Київ», що мало гучний резонанс. Мер столиці не лише розповів в ефірі про те, що на нараді в Президента 5 квітня 1996 року він виступив із різкою критикою на адресу Леоніда Кучми і його адміністрації, а й назвав персонально окремих одіозних діячів з оточення глави держави, які складають, на його думку, загрозу для України.

Джерело: Рідний Київ