Сьогодні початок Страсної Седмиці

14 Квітня 2014 09:11

hram 1

У цьому році з 14 квітня розпочався останній тиждень перед Великоднем, що називається Страсною Седмицею.

У народі ж він отримав назву білий чи – то чистий. На цьому тижні віруючі люди дотримуються посту так само суворо, як і на першому. За церковною традицією, цей тиждень ще називається Великим, і кожен його день отримав цю назву.

За старих часів цього тижня в судах припинялися всі тяжби, спори та покарання, розкривали двері всіх темниць і випускали на свободу в’язнів, не винних у кримінальних злочинах.

Церква наполегливо рекомендує всім віруючим і невіруючим людям під час Страсної седмиці на згадку про Спасителя утримуватися навіть від легкого засудження ближнього свого, а тим паче – від брехні, перелюбства, сварок.

Кожен день цього тижня хвилина за хвилиною відстежує останні дні життя Ісуса на землі. Віруючі люди в ці дні особливо багато й ретельно моляться, суворо постують.

Протягом Страсного тижня церква не проводить таїнств хрещення й вінчання, не святкуються дні святих і не поминаються померлі.

У понеділок у церквах починають варити миро (особлива суміш олій, запашних трав і благовонних смол – 50 компонентів). Миро вариться лише раз на рік, у Страсний тиждень. Вариться три дні, процес закінчується в середу вранці.

У понеділок і середу Страсного тижня можна їсти лише хліб, овочі та фрукти (сухоїдіння)

Старі ж люди вірять, що цей час найкращий для сівби ранніх ярих зернових культур і гороху – “будуть колосисті і без бур’янів”.

За церковним календарем 14 квітня вшановують преподобну Марію Єгипетську, преподобного Єфимія, мученика Авраамі Болгарського, преподобного Геронтія, преподобного Макарія.

У народі, вшановуючи 14 квітня Марію, вірили, що вона є суддею блудниць на Страшному Суді, якщо вони не розкаялись. Також у Маріїн день підмічали: “Якщо повінь, то вродить густа трава; а якщо прошумлять таловоди – на спекотне і сухе літо”.

Іменинниками 14 квітня є Марія, Марко, Юхим, Макар.

Події у Києві 14 квітня:

1916 – розпорядженням начальника київського поштово-телеграфного округу введено обрахунок доби по 24-годинному циферблату, відповідно до якого початком доби слід вважати час після 12 години ночі, а після 12 години дня години рахувати відповідно 13, 14, 15 і т.д.

1941 – опубліковане повідомлення про створення в Києві нового Ботанічного саду АН УРСР на території в 117 га.

1961 – виконком Київської міської ради депутатів прийняв постанову перейменувати Діагональну вулицю в Дарницькому районі на вулицю Юрія Гагаріна.

Джерело: Рідний Київ