Сьогодні роковини Чорнобильської трагедії

26 Квітня 2014 10:54

CHAES

26 квітня у нас вже майже три десятиліття пов’язується лише з однією сумною подією – катастрофою на Чорнобильській атомній станції. Той час для покоління тодішніх дітей запам’ятався розгубленістю дорослих перед невідомою і невидимою небезпекою та постійними спостереження за напрямком вітру – чи дме не з боку Чорнобиля. Навколо точилися нескінченні розмови про кінець світу. Слава Богу ця катастрофа не стала для нас кінцем, хоча зважаючи на її наслідки ще невідомо чи справді це так.

А тому можливо є сенс прислухатися до порад наших предків, які будучи ревними прибічниками природи, кожен свій день узгоджували з її життям, а не навпаки.

26 квітня у дохристиянські часи вшановували Богиню Живу. Вона опікувалася народженням нового життя, а тому у цей день їй молилися про здоров’я, довголіття і слухали скільки років накує зозуля. До речі, зозулю можна почути лише після того, як заспіває соловей.

За церковним календарем 26 квітня вшановують мученика Артемона, мученика Крискента, мученицю Фомаїду.

Іменинниками 26 квітня є Дмитро, Артем.

26 квітня відзначають:

Всесвітній день інтелектуальної власності

Події у Києві 26 квітня:

1913 – до міської управи було подано проект В.Тимченка про проведення трамваю сполученням Київ – Житомир.

1986 (субота 1 год 24 хв) – поблизу Києва сталася найбільша в світі техногенна катастрофа – аварія на Чорнобильській АЕС.

1991 – на площі Б.Хмельницького відбувся мітинг пам’яті жертв аварії на Чорнобильській АЕС.

1992 – відкрито перший в Україні музей “Чорнобиль”.

1995 – з нагоди 9-ї річниці Чорнобильської катастрофи відкрито хірургічний корпус обласної клінічної лікарні №1, оснащений сучасною медтехнікою і розрахований на 210 місць.

1996 — відбулася освячення місця по вул. Нагірній, 1 у Шевченківському районі для будівництва Меморіального комплексу пам’яті жертв Чорнобиля. У ній взяли участь Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет— предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату.

1996  – до міжнародного аеропорту “Бориспіль” прибув літак АНТ-124 “Руслан”, що доставив 80 т гуманітарної допомоги від США з нагоди 10-ї річниці Чорнобильської трагедії (у контейнерах – медичні препарати та устаткування).

2000 – відкрито Центр пересадки кісткового мозку.

Джерело: Рідний Київ