Сьогодні рибалки приносять на річку почастунок

16 Квітня 2014 09:34

Киевское_правобережье_02

16 квітня цього року Страсна Середа. Це день віддання на муки Ісуса Христа. У давнину в Світлу середу збирали сніг по ярах, талу воду, солили торішньою “четверговою сіллю” й обливали цим розчином худобину. Вважалося, що це оберігатиме домашню живність від усіх хвороб і напастей на цілий рік.

У Страсну середу на вечірній службі проводиться загальна сповідь.

У дохристиянські часи наші предки 16 квітня вшановували Яровита – загальнослов’янського Бога війни і водночас староукраїнського Бога пробудження природи і плодючості. Він вважався джерелом несподіваних благ і багатств. Йому присвячували танці і пісні.

У християнські часи 16 квітня освячували у церкві хліб з сіллю та одягали його на роги корові аби вберегти її від всілякої нечисті.

А ще цього дня вшановували Микиту — водопілля. У цей день забобонні рибалки приходили до води опівночі почастувати водяного дідуся, так як в цей час водяний прокидається від зимової сплячки. Рибалки пригощали водяного, примовляючи: “Ось тобі, дідусь, гостинець на новосілля: люби, даруй нашу сім’ю”. Для цього випадку купували у циган непридатного коня і його м’ясом задобрювали водяного. Після такого гостинця він повинен був змирятися, стерегти рибу, переманювати до себе великих риб з інших річок, рятувати рибалок від бурі і потоплення.

Також вважалося, у цей час починають розливатися річки.

За церковним календарем 16 квітня вшановують преподобного Микиту, мученицю Феодосію діву, преподобного Іллірика, ікону Божої Матері «Нев’янучий цвіт».

Іменинниками 16 квітня є Микита, Іван, Феодосія.

Події у Києві 16 квітня:

1632 — засновано Києво-Могилянську академію.

1710 — Пилипа Орлика обрано гетьманом України.

1917 – засновано Товариство «Український військовий клуб ім.. Павла Полуботка». Це перша організація, що відіграла визначну роль у розвитку українського військового руху.

Джерело: Рідний Київ