Сьогодні відкрилася перша експозиція Національного музею Шевченка

23 Квітня 2014 16:19

kalina Shevhenko

Національний музей Тараса Шевченка відзначає 65 років з дня відкриття першої експозиції (тоді ще Державного музею) у Києві на бульварі Т. Шевченка, 12.

Про це йдеться на сайті музею.

Шлях до створення єдиного національного шевченківського осередку був складним і тривалим: приватна збірка Василя Тарновського, Музей українських старожитностей у Чернігові, Галерея картин Шевченка в Харкові, Республіканська ювілейна шевченківська виставка, Центральний державний музей Т. Г. Шевченка у Києві.

22 червня 1948 року була прийнята Постанова про відкриття Державного музею Т. Г. Шевченка в м. Києві на бульварі Т. Шевченка, 12. Новому музейному закладу передавалися всі експонати, що перебували тимчасово у Харкові, а також малярські роботи Шевченка зі збірок музеїв Української РСР та інших республік.

Процесові організації музею сприяли українські культурні діячі: П. Тичина (нарком освіти УРСР), М. Бажан (голова урядової комісії), академік О. Білецький, шевченкознавець Є. Кирилюк, художники В. Кричевський, М. Бурачек та ін.

На початку березня 1949 року відбувся перегляд новозбудованої експозиції комісією, а 23 квітня музей відкрився. Першим директором став Микола Мацапура. Це стало однією з найвизначніших подій в історії вшанування пам’яті Тараса Шевченка.

У 1989 році до 175-річного ювілею Т. Г. Шевченка після капітального ремонту та наукової реставрації приміщення було відкрито другу експозицію, оновлення якої відбулося 2006 року.

31 березня 2001 року музей отримав статус Національного.

У 2014 році до 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка у музеї було проведено ремонтно-реставраційні роботи, відкрито нову експозицію, де вперше за всю історію музею створено умови для постійного представлення доробку Тараса Шевченка-художника (як живопису, так і графіки) в оригіналах.

Це розповідь Історії про людину, яка завжди робила вибір не на користь власних інтересів, а заради конструювання словом генія достойного майбутнього його країни.

З цієї нагоди о 16:00 відбудеться презентація видання «Тарас Шевченко. І слово вічнеє, і образ невід цвітний…», підготовленого науковцями музею.