Справжній британський “Гамлет” і Ніч Містерій – у Києві святкуватимуть ювілей Шекспіра

29 Квітня 2014 11:16
kiev.glo.ua

kiev.glo.ua

Місяць у Мистецькому Арсеналі відбуватиметься проект “THE SHOW WITHIN THE SHOW”. Його присвятили 450-річчю Вільяма Шекспіра. Відкритий він з 30 квітня.

“Знаменита шекспірівська теза, що життя це театр, а люди в ньому актори, криє у собі трагічну констатацію того, що всі ми від народження змушені грати ролі. Не дивно, що знаходяться люди, які пручаються цьому Вселенському Шоу, намагаючись протиставити йому власні постановки. У цьому контексті театр, декорації і актори набувають зовсім іншого значення, стаючи проявом свободи творчості, намаганням вийти за рамки божественної напередзаданості. Бунт проти цього стає вираженням чистого бажання свободи, прагнення обрати собі життя і прожити його сповна бодай на короткий час. Відтак театральне шоу стає способом втечі від Вселенського Шоу, своєрідним викликом реальності, що не воліє руйнувати наявне, але протиставляє йому своє”, – зазначають організатори.

Виставковий проект розділили на дві частини: “Перевтілення” та “Театр історій”.

“Перевтілення” презентує твори художників, які з певних причин не декларують своє справжнє ім’я. За масками творів приховуються реальні обличчя митців, а куратори вводять їх у нову контекстну гру примарності уявлення про те, що є реальним, перевтілення, викриттів, іносказань, віртуозно віддзеркалюючи соціальні трансформації, маніпуляції чи мімікрію. Тут будуть роботи художників: Apl315, Psyfox, Йод група, Владислав Мамишев-Монро, Міхалич, Франсуаза Оз, Гамлет.

Друга частина експозиції “Театр історій” співзвучна з шекспірівськими історичними хроніками. Драматургія зрілого Відродження зазнала впливу середньовічних містерій та зберегла багато відповідних рис. Останнім часом ця естетика реактуалізується у сучасному світі і Україні зокрема. Політична драма, що розгортається на наших очах, резонує з легендарними історичними трагедіями Шекспіра і змушує нас задаватися все тими ж одвічними питаннями. Тут представлять роботи – Олександр Бабак, Мирослав Вайда, Станіслав Волязловський, Олександр Гнилицький, Ігор Гусєв та інші.

В експозиції працюватиме кінозала з тематичним контентом, а також спеціальна освітня програма.

17 травня відбудеться феєрична Ніч Містерій до міжнародного дня музеїв – це буде ніч мистецтва, музики, кіно і театру. Розказуватимуть про трохсотлітню історію Мистецького Арсеналу від часів існування на його території Вознесенського дівочого монастиря XVI ст., Печерської фортеці, військового секретного заводу, та його трансформацію в культурну інституцію. Вперше буде широко подано матеріали археологічних розкопок, які проводив на території Комплексу Інститут археології НАН України.

24 травня у Мистецькому Арсеналі відбудеться прем’єра спектаклю “Гамлет” у постановці лондонського театру “SHAKESPEARE’S GLOBE”. Українські глядачі мають унікальну нагоду побачити нову інтерпретацію класичної трагедії Шекспіра у постановці Домініка Друмгуля та Білла Бакхьорста.

Триватиме виставка до 1 червня.

Джерело: Газета.ua