Страх: поради психолога, як це зараз побороти українцям

20 Квітня 2014 17:07
newseek.org

newseek.org

Поради від психолога Наталії Гаєвської.

– Події, що відбуваються в Україні сьогодні, не залишили байдужим практично нікого, – каже жінка. – Здавалося б, ще вчора політичні проблеми нашої країни були лише її внутрішніми, а тепер у них залучили практично всю світову спільнот. І як буде розвиватися ситуація далі, до чого це може привести, прогнозувати складно.

Звичайно, каже фахівець, на фоні всіх цих подій, що часто розвиваються доволі стрімко та непередбачувано, люди переживають цілий вир почуттів та емоцій: від тривоги, страху, сорому, безсилля до наснаги та гордості. Також багато переживань гніву та люті.

– Утім, серед усього цього різноманіття емоцій, на мою думку, ТРИВОГА тримає першість, – наголошує психолог. – Зовні вона може проявлятися по-різному. У когось – у надмірній агресії, у іншого – навпаки, в заціпенінні та відмові від будь-якої активності.

У третіх за словами психолога, все проявляється у намаганні посилення контролю над ситуацією, а хтось починає хворіти і в такий спосіб намагається уникнути внутрішньої напруги.

– Що відбувається з нами, коли поряд є людина, що надмірно тривожиться? – запитує пані Гаєвська. – Як це впливає на нас, на наше самопочуття? На наші стосунки з такою особою? Типові фрази, які відразу ж хочеться сказати, ніби кинути в обличчя такій людині: «А ну перестань киснути!», «Сходила б куди-небудь чи що!», «Чого тут боятися?», «Та перестань ти нервувати, це тобі тільки шкодить» , «Що ти так розпереживався і розкричався? Говори, будь ласка, спокійно» та інше.

Коли людина поруч з нами відчуває себе «погано» – їй сумно чи вона сильно хвилюється, яку емоцію ми самі в цей момент переживаємо, запитує психолог.

– Так, звичайно, ми можемо засмучуватися і злитися, якщо близького хтось образив, але первинна наша емоція – СТРАХ: «Що з ним (нею) буде далі? Чи надовго такий поганий настрій? Чим все це загрожує мені? А може бути , я і сам (сама) винен у його (її) поганому настрої? Може бути, його (її) ставлення до мене змінилося? Може бути, це йому (їй) в мені щось не подобається?» – додає жінка. – А якщо людина відчуває сильні емоції? Наприклад, дуже голосно кричить або плаче постійно? Що відчуває той, хто опинився поруч з ним? Знову ж СТРАХ, іноді навіть доходить до панічного жаху: «Що мені з цим робити? Який жах! Надовго це з ним? Я не знаю, що робити в таких ситуаціях. Я не можу контролювати цю ситуацію! А якщо далі буде тільки гірше?…»

Не так важливо, яка причина цього страху, наголошує експерт: більшість з нас просто БОЯТЬСЯ ПРОЯВУ ЧУЖИХ ЕМОЦІЙ. А страху людина прагне якомога швидше позбутися.

– Як позбутися цього страху? Дуже просто. Прибрати джерело страху, тобто ті ж самі чужі емоції. Яким чином це зробити? – продовжує фахівець – Перше, що неусвідомлено приходить в голову, – «нехай він (вона) перестане це робити (тривожитись, адресувати, сумувати…), тоді і я перестану боятися». І ми починаємо в тій чи іншій формі закликати людину до того, щоб вона «заспокоїлась» і стала «радісною» або «спокійною», тобто, ЗРУЧНОЮ для нашого сприйняття. Не допомагає? Чому?

Навіть якщо інша людина і розуміє, що їй дійсно варто зробити що-небудь зі своїм емоційним станом (що буває досить рідко), вона не усвідомлює своїх емоцій і не може придумати, як їй ними управляти, оскільки у неї на цей момент не працює логіка, вважає психолог.

– Зараз ця людина найбільше потребує, щоб її ПРИЙНЯЛИ разом з усіма її емоціями, – каже Наталія Гаєвська. – Якщо ми намагаємося швидше її заспокоїти, людина розуміє, що вона своїм станом «напружує» нас, і прагне його придушити. Якщо таке відбувається часто, в майбутньому людина взагалі почне приховувати від нас будь-які свої «негативні» емоції або взагалі намагатиметься уникати спілкування. А ми потім дивуємося: «А чому ти мені нічого не розповідаєш?…» От і маємо готовий рецепт для погіршення стосунків!

Інша ідея – негайно вирішити всі проблеми, що зараз турбують людину, тоді вона вже точно перестане відчувати емоцію, яка так мені заважає.

– «У мене ж то логіка працює, зараз я все їй «порішаю»!» – цитує таких людей психолог. – Тільки чомусь інша людина ніяк не хоче приймати мої рекомендації до відома. Як мінімум, вона не може усвідомити ваші «геніальні ідеї» все з тієї ж причини – логіки немає. Людина просто НЕ МОЖЕ зараз вирішувати свої проблеми. Найважливіше для неї зараз – це її емоційний стан. І мого розуміння цього та прийняття ситуації – уже досить для початку.

Джерело: 7days-ua.com