У Києві проведуть безкоштовне обстеження на рак шкіри

24 Квітня 2014 10:11
loda.gov.ua

loda.gov.ua

З 21 до 25 квітня в Україні та Києві відбудуться Національні дні діагностики раку шкіри.

Протягом тижня у столиці відбудеться низка інформаційно-освітніх заходів, спрямованих на допомогу українцям у боротьбі з захворюваннями на рак шкіри. Серед іншого 25 квітня медичні заклади Києва безкоштовно обстежуватимуть населення на наявність меланоми та немеланомних пухлин.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно в світі реєструють понад 200 000 випадків захворювання на меланому шкіри і близько 65 000 спричинених нею смертей. В Україні у 2010 році захворіли на меланому 2829 осіб, 1070 з них померли.

Серед злоякісних новоутворень новоутворення шкіри серед чоловіків займають друге місце після раку легень, серед жінок новоутворення шкіри займають друге місце після новоутворень молочної залози. До цього часу смертність від раку шкіри в Україні складає ледь не 95%, тоді як у Європі – лише 5%. Такий сумний показник зумовлений аж ніяк не відсутністю методів лікування, а несвоєчасним діагностуванням. Основною причиною є несвоєчасне звернення громадян до лікарів при наявності різних видів новоутворень.

Саме тому однією з першочергових цілей Національних днів діагностики раку шкіри є своєчасне інформування населення країни про даний вид захворювань, про заклади, де можливо обстежитись з приводу дерматоонкологічних захворювань.

До проекту долучаться дерматовенерологи, онкологи, терапевти, а також офтальмологи, оскільки українці ще мало обізнані щодо існуючого ризику виникнення меланоми райдужної оболонки ока.

«У цьому році, незважаючи на складні суспільно-політичні обставини, ми виводимо боротьбу з раком шкіри на новий, більш ефективний рівень. Спільними зусиллями ми підготували та затвердили уніфікований медичний протокол з надання первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги при меланомі. Відтепер кожен український лікар, що зіткнеться з цим захворюванням буде мати чітку настанову до конкретних ефективних дій з діагностування та лікування», – підкреслив один із засновників ініціативи, головний дерматовенеролог МОЗ України, директор ТМО «Дерматовенерологія» Олександр Літус.

Джерело: eveningkiev.com