У Києві розоряються ресторани: почалися масові звільнення

14 Квітня 2014 15:33
news.ub.ua

news.ub.ua

У Києві за піввесни закрилося понад 20 ресторанів.

Про це Gazeta.ua розповів київський ресторатор Вадим Гончаров.

“Востаннє так багато закладів харчування за місяць-півтора закривалися під час кризи у 2008 році. Якщо ще у грудні в ресторані ввечері не було вільних місць і столик потрібно було заздалегідь замовляти, то зараз половина залу пустує. Ми вже думаємо над тим, чи варто відкривати літню терасу в травні і чи не час шукати зал удвічі менший. Бо від коли виріс долар, власники приміщення підняли плату за оренду”, – сказав Гончаров.

За спостереженням ресторатора, найбільш платоспроможні кияни перестали ходити у ресторани.

“Віп-гості, які дозволяли собі залишити у ресторані тисячу і більше гривень за вечір, після подій в центрі Києва або переїхали за кордон, або стали занадто заклопотані, щоб проводити вечори у ресторанах. Виживаємо за рахунок бізнес-ланчів і доставок. Але й на обідах кияни стали солідно економити: хтось носить їжу з дому, хтось замовляє лише перше або друге блюдо у меню”, – зазначив Гончаров.

Запевняє, що ресторани просто змушені робити знижки на страви.

“Весняне меню взагалі себе не окупає. Якщо піднімемо ціни на страву, ризикуємо втратити тих клієнтів, які є. Робимо небачені раніше знижки на блюда, незважаючи на те, що ціни на продукти постачальники підняли ще у березні. Повторно замовлену страву продаємо за півціни. Той, хто замовив метрову піцу, отримає маленьку “Маргариту” безкоштовно. За дві порції суші і піцу пропонуємо вино у подарунок”, – розповів Гончаров.

У багатьох закладах харчування скорочують третину персоналу, відмовляються від послуг клінінгових компаній, скорочують систему чайових і бонусів.

“Ми були змушені переглянути бізнес-план на 2014 рік. Не очікували такої політичної ситуації і стрибка курсу долара. Вже відмовилися від корпоративів – новорічного і в честь 5-річчя ресторану. Співробітників повідомили, що 13-ї зарплати у цьому році не буде”, – прогнозує він.

За словами Гончарова, з березня у ресторані майже не замовляють бенкетів.

“Люди почали економити і затягнути їх у ресторан важко навіть спеціальними пропозиціями. Середній чек зменшився удвічі – з 300 до 150 гривень. Якщо раніше щовихідних мали по 2-3 бенкета навіть у піст, то тепер кияни дні народження відзначають удома або не святкують узагалі”, – підсумував ресторатор.

Джерело: Газета.ua