У Софії відкрилася виставка “Київський Золотоуст” Іоанн Леванда”

28 Квітня 2014 11:02
religions.unian.ua

religions.unian.ua

Виставка “Київський Золотоуст”, присвячена 200-річчю з дня смерті видатного проповідника, протоієрея Софійського собору Іоанна Леванди, відкрилася в Києві.

Серед учасників проекту – Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, повідомляється на його сайті.

“Для участі у виставці заповідник представив музейні предмети зі своєї фондової колекції: портрети Івана Леванди XIX ст. і його наставника – Київського митрополита Самуїла (Миславського), а також предмети церковного одягу”, – говориться в повідомленні.

На виставці у Будинку митрополита Національного заповідника “Софія Київська” також представлені “слова” і “промови” проповідника, які поширювали в рукописних збірках цінителі його таланту, єдине посмертне видання його проповідей, відзнаки і нагороди протоієрея, предмети ужитку того часу.

Аудіосупровід виставки дозволить відвідувачам прослухати урочисте “слово” Іоанна Леванди, промовлене ним 14 квітня 1807 року з нагоди Великодня.

Серед інших учасників проекту – Національний музей історії України, Національний музей Тараса Шевченка, Національна бібліотека України ім. Вернадського.

Іоанн Леванда (1734-1814) вважається одним із найвідоміших проповідників кінця XVIII – початку XIX ст., якого сучасники називали “Київським Золотоустом”. У 1786 р. він став першим протоієреєм Софійського кафедрального собору і займав цю посаду протягом 28 років. Завдяки славі блискучого оратора, Леванда був шанований багатьма відомими людьми свого часу, але залишався скромним і шанованим простим людом. Помер він 25 червня 1814 року і був похований у Софійському соборі поблизу Царських воріт.

Джерело: eveningkiev.com