У Всесвітній день здоров’я медики нагадують про хвороби, які передаються від комах

7 Квітня 2014 10:14
www.naturalist.if.ua

www.naturalist.if.ua

Всесвітній день здоров’я у 2014 році ВООЗ планує присвятити трансмісивним хворобам, які найбільш поширені в тропічних країнах, але можуть представляти проблему в наших широтах у зв’язку зі змінами клімату, глобалізацією торгівлі і переміщенням людей на великі відстані. Найбільш небезпечними з числа трансмісивних хвороб є малярія та денге. Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) поширений майже в усіх адміністративних областях України. У Всесвітній день здоров’я 2014 року увага громадськості буде залучена до трансмісивних хвороб та найбільш поширених їх перенощиків – комарів, москітів, кліщів, інформує прес-служба Державної санітарно-епідеміологічної служби міста Києва.
Найбільш смертоносна трансмісивна хвороба малярія зустрічається більше, ніж в 100 країнах світу. Щороку від неї гинуть більше півмільйона жителів землі. Це паразитарне захворювання, збудником якого є найпростіші організми (плазмодії малярії), що передаються від хворої до здорової людини через укуси інфікованих малярійних комарів роду Anopheles. Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом, але і на території міста Києва зустрічається комар, який може бути перенощиком малярії. В природно-кліматичних умовах розташування міста, при наявності водойм, де існують умови для виплоду та розвитку малярійних комарів, досить високому влітку температурному режимі, існує небезпека виникнення місцевих випадків малярії. Для їх попередження Держсанепідслужбою проводиться комплекс протималярійних заходів – очищення водойм, зменшення кількості водної рослинності, тощо.
В Україні і місті Києві щороку реєструються завізні випадки малярії. Протягом 2013 року в столиці зареєстровано 14 випадків хвороби. Усі хворі заразилися під час перебування у країнах Африки та в Пакістані. Ще до виїзду кияни були ознайомлені з необхідністю проведення особистої хіміопрофілактики, але протималярійні препарати приймали нерегулярно або не приймали взагалі. Всі пацієнти, незважаючи на тяжкий перебіг хвороби, пройшли курс лікування і одужали.
Малярія часто починається з нездужання, слабкості, розбитості, головного болю, болю в м’язах, суглобах, попереку, сухості в роті. Потім періодично підвищується температура тіла, з’являються блювота, розлади травлення (пронос), кашель, порушення всіх систем людини. За тяжкого злоякісного перебігу хвороба може закінчитись смертю.
Організації, які відправляють туристів та співробітників в ендемічні з малярії країни, повинні інформувати про епідемічну ситуацію в країні виїзду та можливий ризик зараження малярією. Санітарно-епідеміологічна служба радить кожному, хто збирається їхати до небезпечних з малярії країн, заздалегідь, за тиждень розпочинати курс прийому профілактичних протималярійних препаратів за схемою, призначеною лікарем. За умови регулярного прийому препаратів можна значно знизити ризик захворювання тяжкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби. Перебуваючи в природних вогнищах малярії, слід захищатись від укусів комарів. Малярійні комарі найчастіше нападають на людину з настанням сутінок. У цей час бажано носити одяг, що прикриває більшу частину тіла. Відкриті ділянки шкіри та одяг слід обробляти репелентами, на вікна і двері – поставити захисні сітки, користуватись протимоскітними сітками. Після повернення в Україну необхідно повідомити дільничного лікаря про Ваше прибуття з тропічних країн. При нездужанні, що супроводжується підвищенням температури, потрібно негайно звернутися до лікаря. В місті Києві інструктажі з профілактики малярії, необхідні щеплення в разі виїзду до тропічних країн проводяться на базі Олександрівської клінічної лікарні, ТОВ «Борис», клініки «Медіком», Товариства «Центр сімейної медицини УЛДЦ».
Набагато поширенішими в нашій місцевості є хвороби, які передаються через укуси кліщів – хвороба Лайма та кліщовий енцефаліт. Якщо осередки кліщового енцефаліту виявляються в основному у Волинській області, то хвороба Лайма все частіше зустрічається в Києві. Протягом 2013 року був зареєстрований 431 випадок хвороби, в порівнянні з 2012 роком відмічено зростання на 32%, а за останні 10 років – в декілька разів. Пік активності кліща припадає на квітень-травень, а також серпень-вересень. Захворювання починається з появи на шкірі мігруючої кільцеподібної еритеми 5-6 cантиметрів в діаметрі, частіше на місці присмоктування кліща. Потім почервоніння в центрі блідне, переміщується до периферії, іноді на 50 сантиметрів. Часто разом з еритемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затвердіння м’язів шиї, ломота в усьому тілі, млявість. Іноді еритема не спостерігається. Якщо лікування не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, обумовлюючи тривалу непрацездатність та інвалідність, вражає шкіру, суглоби, м’язи, нервову систему, печінку, очі.
Щоб уникнути зараження, необхідно пам’ятати такі правила. По-перше, треба уникати прикріплення кліща до тіла. Для цього під час прогулянок на природі слід носити довгий одяг, головний убір, очищати поверхню для сидіння, лежання. Після прогулянки необхідно уважно оглянути супутників та домашніх тварин, випрати і випрасувати одяг. По-друге, якщо кліщ все-таки прикріпився, слід видалити його якомога скоріше, оскільки вірогідність зараження збільшується з часом. Це можна зробити у травмпункті лікарні чи самостійно, поступово розхитуючи кліща, тримаючи його пінцетом. Якщо хоботок залишився, його слід видалити голкою, ранку обробити спиртом. Після укусу необхідно слідкувати за самопочуттям, при незначному погіршенні – негайно звертатись до лікаря!

Джерело: eveningkiev.com