В аптеках Києва різко стрибнули ціни на ліки

2 Квітня 2014 19:40
helsinki.org.ua

helsinki.org.ua

У столичних аптеках знову дорожчають медикаменти. На цей раз на 5-10%, із-за чого рівень продажів стрімко падає.

«За місяць дорогі препарати купували набагато рідше, намагаються замінити їх на більш дешеві. Покупці підбирають аналоги вартістю не більше 150-200 грн, і природно денна виручка значно зменшилася», – розповіли в одній зі столичних аптек.

Самі ж покупці запевняють, що змушені замінювати препарати з-за гострої нестачі грошей. «В аптеках навіть «Цитрамон» подорожчав – вже більше трьох гривень коштує, а ще півроку тому був близько гривні.

Тепер доводиться на всьому економити. Та й взагалі раніше купувала таблетки від французького виробника, зараз переходжу на вітчизняний препарат. Він дешевше майже наполовину», – розповіла киянка Тамара Шалайко.

Фахівці відзначають, що дорожчають таблетки через зростання курсу долара, і якщо він буде і далі рости, ціни, відповідно, теж підскочать.

«Медикаменти дорожчають, оскільки їх ціна безпосередньо прив’язана до долара. Це стосується не тільки медпрепаратів від іноземних виробників, але і вітчизняних, адже сировину для них закуповується за кордоном», – розповів голова Асоціації фармацевтичних виробників України Петро Багрій.

За його словами, всі учасники ринку змушені перераховувати ціни у відповідності до курсу долара на міжбанку, який був на момент розмитнення продукції. «За останній квартал обсяги продажів зменшилися на 4%, хоча в цей же період минулого року продажі збільшувалися», – каже Багрій.

Джерело: 7days-ua.com