Вибори Президента: ТОП-10 порад виборцю

28 Квітня 2014 18:29
comments.ua

comments.ua

Вибори президента вже скоро. Якщо у вас є питання про те, як і де голосувати, ми відповімо на них прямо зараз.

Запрошення на вибори

Іменне запрошення на вибори виборцям повинні надіслати поштою не пізніше 12 травня.

Однак, якщо вам не надіслали, це ще не означає, що вас немає у списку виборців.

Як перевірити себе в списках?

Перевірити, чи є ви у реєстрі виборців можна у приміщенні дільничної комісії або на сайтіwww.drv.gov.ua. Там необхідно зареєструватися в «Особистому кабінеті виборця» і оформити заявку на перевірку ваших даних. Відповідь вам надішлють на електронну пошту, яку ви вказали при реєстрації.

Якщо вас немає в реєстрі виборців

Якщо вас у списку не виявилося, або ваші дані вказані з помилкою, вам потрібно написати заяву.

Разом з ним потрібні документи або копії документів, які підтверджують ваші дані. Їх потрібно передати в Орган ведення реєстру виборців хоча б за 5 днів до голосування – до 19 травня включно.

Якщо ж вам у зміні даних відмовлять (а таке може бути), доведеться звертатися до суду і чекати його рішення. До суду можна звертатися до 22 травня включно.

Незначні помилки і неточності можна виправляти в списках виборців безпосередньо в день голосування на дільниці.

Вас попросять написати заяву про зміну виборчої адреси, вибрати зручну виборчу дільницю у вашому районі і видадуть посвідчення. Заява подається не пізніше 19 травня.

Перед другим туром голосування ви проходите процедуру знову.

Що робити жителям Криму, які хочуть проголосувати?

Жителі Криму не зможуть проголосувати на півострові. Їм необхідно буде їхати на материк і проходити всю процедуру зміни місця голосування, описану вище.

Але кримчанам нічого крім паспорта з кримською реєстрацією для цього не потрібно.

Реєструватися можна на будь-якій ділянці, де зручно буде голосувати – у родичів або за місцем роботи.

На жаль, ті кримчани, які зараз відсутні у списку виборців, внести себе в реєстр і проголосувати 25 травня не зможуть. Тому необхідно перевірити себе у списках на сайті www.drv.gov.ua.

Перед другим туром кримчанам доведеться повторити процедуру.

Як голосувати на дому?

Голосування на дому можливе для виборців за станом здоров’я або за віком.

Літнім людям, які постійно голосують на дому, необхідно звернутися до Органу ведення реєстру виборців або до суду з заявою та документами. Робиться це також не пізніше 19 травня.

Чи можна голосувати не за місцем “прописки”?

Виборцю потрібно звернутися в міську або районну адміністрацію за місцем проживання. У них повинен бути Відділ ведення державного реєстру виборців.

Туди необхідно подати паспорт та документ, що підтверджує, що ви не можете проголосувати там, де зареєстровані. Це може бути довідка з роботи, договір оренди житла.

Якщо ж людина захворіла і хоче проголосувати вдома тільки на цих виборах, процедура трохи інша.

Потрібно не пізніше 20:00 23 травня передати виборчої комісії заяву та довідку медустанови з підтвердженням стану здоров’я.

Заяву потрібно писати власноруч, а от передати його може хто завгодно.

Члени виборчої комісії можуть навідатися за день до голосування до вас додому і перевірити, чи дійсно ви не можете самостійно прийти на дільницю.

Як голосувати за кордоном

Якщо ви будете перебувати 25 травня за кордоном і хочете взяти участь у виборах, вам потрібно завчасно подати заяву у консульство України в тій країні, де ви перебуваєте, до 19 травня і попросити внести вас в списки на тій закордонній ділянці на якій вам зручно. Відразу відзначимо, що в цьому році з-за скороченої процедури підготовки до виборів закордонних дільниць мало.

Перевірити, чи є ви у списках для голосування за кордоном, можна на сайті www.drv.gov.ua в «Особистому кабінеті виборця».

В день голосування на закордонних дільницях нові виборці вносити в списки не будуть. Дозволено тільки виправлення помилок в особистих даних.

За якими документами можна голосувати?

Голосування допускається при наявності паспорта громадянина України, тимчасового посвідчення громадянина України, військового квитка. При голосуванні за кордоном потрібен закордонний паспорт, диппаспорт чи службовий паспорт.

Порушення таємниці голосування

Спостерігачі або інші виборці не можуть заповнювати бюлетень замість вас, навіть якщо ви їх про це попросили.

Також не можна бути присутнім сторонній людині в кабіні для голосування.

Якщо ви помітили порушення, потрібно:

  • звернутися до спостерігача з вимогою скласти акт про порушення;
  • самостійно або за допомогою спостерігача звернутися до дільничної, окружної виборчої комісії або до суду зі скаргою і складеним актом.
  • звернутися з заявою про злочин до правоохоронців, які повинні чергувати біля ділянки.

Що робити, якщо ви зіпсували бюлетень?

Якщо ви випадково зіпсували бюлетень при голосуванні, ви повинні звернутися до представника виборчої комісії і попросити новий. Зіпсований бюлетень ви віддаєте, і його повинні тут же «погасити».

Джерело: 7days-ua.com