Якщо бджоли вилітають з вулика дуже рано, це ознака теплої весни

30 Квітня 2014 11:20

buzok

У народі 30 квітня вшановують Зосима Соловецького, якого вважають заступником бджолярів. Побожні селяни цього дня молилися до святих Зосима ьа Саватія, а потім йшли господарювати на пасіку. Говорили:  “Без бога – ні до порога, а без Зосими-Саватія – ні до вулика”, “Рой народиться – Зосима-Саватій веселиться”.  Також підмічали, якщо бджоли сідають на вишневий колір, вишні вродять, якщо ні – вишень не буде.

Про погоду говорили, дощі у квітні, особливо наприкінці місяця, – благословення полям. Що в квітні зародиться, то в травні виросте, у червні – липні дозріє, а в серпні до комори потрапить.

 

За церковним календарем 30 квітня вшановують преподобного Зосима, ігумена Соловецького, свщенномученика Симона, Олександра Свирського.

Іменинниками 30 квітня є Зосим, Семен, Олександр, Андрій.

Події у Києві 30 квітня:

1930 — утворилося державне акціонерне товариство «Київструм» — зараз публічне акціонерне товариство «КИЇВЕНЕРГО» — унікальний енергокомплекс теплоелектроцентралей, теплових та електромереж, налагоджувальних, ремонтно-будівельних, транспортних та інших підрозділів, які забезпечують столицю України електричною та тепловою енергією.

1945 – відкрилася республіканська виставка “Партизани України в боротьбі проти німецько-фашистських загарбників”.

1954 – відкрили пам’ятника М.Щорсу. Скульптори М.Лисенко, Н.Суходолов, В.Бородай.

1959 – у Державному музеї західного і східного мистецтва відкрилася виставка творів французького художника Альбера Марке, організована Українським товариством дружби й культурного зв’язку з зарубіжними країнами.

1991  – відкрився Французький культурний центр.

1994 – у Биківнянському лісі під Києвом на місці масових захоронень жертв політичних репресій київська влада відкрила першу чергу меморіального комплексу.

1995 — відкрили другу чергу пам’ятник жертвам політичних репресій на території Биківнянського меморіального комплексу, упорядкованого коштом міста.

Джерело: Рідний Київ