Якщо на Страсну п’ятницю ясно, то хліб буде без бур’янів

18 Квітня 2014 11:31

krest

18 квітня цього року Страсна п’ятниця – найскорботніший день, день трауру.

П’ятниця – день спомину Спасенних Страстей Господніх. Цього дня Ісус був відданий іудейській владі, здійснив хресну ходу на Голгофу, був розіпнутий і помер. Цього дня уважно стежать за прикметами: якщо на Страсну п’ятницю похмуро, то хліб буде з бур’яном. Якщо під пристрасну п’ятницю зоряно, пшениця буде зерниста.

У Велику п’ятницю, в день Спомину Святих Спасенних Страстей Господа нашого Ісуса Христа, прийнято не куштувати жодної їжі до винесення плащаниці (наші предки в Страсну п’ятницю взагалі не приймали їжі).

У народі колись 18 квітня вшановували Федула. За прикметами в цей день приходить перше справжнє тепло і прокидаються цвіркуни.

Іменинниками 18 квітня є Феодул, Георгій, Зенон, Клавдіан, Марк, Платон, Семен.

Події у Києві 18 квітня:

1913 – головне управління державного майна асигнувало 3500 руб. на поліпшення добробуту жителів Святошина. Окрім того, Київське повітове земство асигнувало на це 4000 руб.

1921 – організовано свято для дітей міста. У театрах для них влаштовано вистави та концерти з врученням подарунків.

1925 – створено товариство взаємного кредиту з метою кредитування приватної торгівлі.

1939 – український радіокомітет організував проведення у приміщенні Радіо-театру літературно-музичного концерту, присвяченого 115-й річниці з дня народження поета Байрона. У концерті брав участь Симфонічний оркестр радіокомітету під керівництвом диригента Н.Рахліна.

1939 – у Будинку літератури відбулася зустріч письменників і композиторів з кобзарями та лірниками – учасниками першої республіканської наради лірників. Учасники заслухали доповіді українського поета П.Тичини, директора Інституту фольклористики АН УРСР Ю.М.Соколова, виступи лірників на “революційну тематику”.

1953 — народилася Марина Василівна Крошіна – радянська тенісистка, заслужений майстер спорту СРСР (1986), семиразова чемпіонка СРСР, п’ятиразова чемпіонка Європи, чемпіонка юнацького Уїмблдону 1971 року й фіналістка 1970 року народження, переможниця багатьох міжнародних тенісних турнірів. Тренер, виховала кількох чемпіонів СРСР з тенісу. Член Залу російської тенісної слави з 2011 року.

1943 – штаб Розважівського партизанського загону Київської області під командуванням С.Лишевського сформував та направив дві розвідувальні групи для збору розвідданих про оборонні укріплення противника на березі Дніпра та у м.Києві.

1985 – відкрився технічний центр польської зовнішньо-торговельної організації “Метронекс”, яка вже протягом 20 років є одним з найбільших постачальників в СРСР обчислювальної техніки, периферійних пристроїв, контрольно-вимірювальних приладів.

1994 — на спільному засіданні колегій Київської міської державної адміністрації та міністерства транспорту України прийнято рішення «Про поліпшення обслуговування пасажирів на Київському залізничному вузлі та перспективи його розвитку».

1995 — рішенням № 57 «Про герб міста Києва» Київрада повернула місту древній герб із зображенням Архангела Михаїла, небесного патрона Києва, традиційного захисника міста протягом століть, затвердила його опис.

1996 — Вийшло розпорядження Київської міської державної адміністрації № 573 про затвердження проекту дитячої клінічної лікарні по вул. професора Підвисоцького в Печерському районі м. Києва та початок її будівництва.

Джерело: Рідний Київ