Інсульт на грядці. Як попередити катастрофу мозку?

19 Травня 2014 17:27
7days-ua.com

7days-ua.com

Порушення мозкового кровообігу до сезонних захворювань не відноситься. Та все ж із сумом доводиться констатувати весняно-літній сплеск повторних мозкових катастроф. Найчастіше провокується він відкриттям… дачного сезону з його незнищенною пристрастю до роботи в саду і городі, бажанням не залишитися в стороні від дачного будівництва і інших турбот. Адже навіть у здорової людини значні фізичні навантаження викликають підвищення артеріального тиску і створюють перевантаження судинної системи (головного мозку, серця, нирок та ін).

Людині, що перенесла інсульт, здається: раз вийшла переможцем, тепер нічого не страшно. Однак це зовсім не так: на жаль, повністю від хвороби не позбутися, вона має тенденцію повертатися і загострюватися. Тому, якщо у вас чи вашого родича був діагностований «всього лише» мікроінсульт, не варто розглядати це, як прикрий епізод. Високий рівень фізичних навантажень може спровокувати повторний інсульт.

В роботі знайте міру!

Попередити повторний інсульт в принципі легше, ніж перший. Важливо, щоб навколишні не розгубилися, а як можна швидше вжили заходів для доставки хворого в спеціалізовану клініку або неврологічне відділення. Це не тільки врятує життя людині, але дозволить з меншими втратами подолати важкі ускладнення. Медики ретельно обстежують пацієнта, що вкрай необхідно і для лікування, і для вироблення тактики поведінки в подальшому для попередження повторного інсульту.

Важливо, щоб у хворого був завжди під рукою особистий тонометр. Це дозволить швидко, ще до приїзду лікаря, виміряти тиск і в разі його підвищення прийняти необхідні лікарські засоби.

Що треба знати оточуючим?

Якщо ви побачили, що людина раптово впав, у нього ослабли рука і нога, порушилася мова – це грізні провісники інсульту.

Що потрібно робити?

1. Насамперед, викликати швидку допомогу.

2. До приїзду лікаря хворого треба укласти, поклавши йому під голову, плечі і лопатки подушку так, щоб голова становила кут приблизно 300 до ліжка, підлоги, лавці. Таке положення повинно бути і при транспортуванні.

3. Обов’язково витягніть знімні протези, розстебніть комір, розпустіть пояс, ремінь. Якщо хворий знаходиться у приміщенні, забезпечте доступ повітря – відкрийте вікно або кватирку.

4. Якщо є блювота, поверніть голову хворого набік, очистивши порожнину рота (пальцем, обгорнутим чистим хусткою або марлею) від блювотних мас.

5. Ніякого самолікування! Ніяких препаратів, що впливають на судини і структури мозку!

6. Єдине, що за спостереженнями медиків не принесе ніякої шкоди і полегшить перебіг хвороби – це гліцин. У критичній ситуації його рекомендується давати по одному граму (10 таблеток під язик) на прийом або по 5 таблеток 3 рази з інтервалом 30 хвилин.

Найкращий варіант, якщо лікування в стаціонарі розпочато не пізніше 3-6 годин або раніше від початку мозкової катастрофи.

Джерело: 7days-ua.com