Мовою викладання у вишах невдовзі може стати виключно українська

16 Травня 2014 15:40
www.credo-ua.org

www.credo-ua.org

У першому читанні прийнятий законопроект про вищу освіту, який передбачає, що мова вкладання у вишах буде виключно українська. Про це сьогодні на брифінгу розповіла народний депутат, член фракції “Свобода” Ірина Фаріон, передає кореспондент УНН.

“У ст. 49 вказано, що мовою викладання є винятково державна. Якщо у цю статтю під час голосування в сесійній залі буде якесь втручання ВО “Свобода” категорично виступатиме проти цього”, – сказала нардеп.

Крім цього, вона зазначила, що у своїх поправках пропонує внести в поняття державного стандарту перелік навчальних дисциплін державотворчого значення, аби захистити їх на рівні закону.

“Недоторканними у вишах відповідно до обсягів кредитів, які визначатимуть вчені ради, мають бути українська мова, історія України, етнографія України – ці дисципліни обов’язкові на всіх спеціальностях”, – зазначила парламентарій.

Даний законопроект (№ 1187-2) ініціював позафракційний нардеп Віктор Балога, наразі він прийнятий в першому читанні.

Нагадаємо, раніше у Міносвіти повідомили, що школам з російською мовою навчання нічого не загрожує, а громадянам України гарантується право отримання освіти державною мовою або мовами національних меншин.

Також нагадаємо в.о. президента, спікер ВР О.Турчинов зазначив, що уряд надасть право регіонам обирати мову, якою говорити.

Джерело: unn.com.ua